Datum objave: 02. Studeni 2015

Hoće li agresivna kampanja motivirati ili odvratiti birače da iziđu na izbore?

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjedoci smo ovih dana da glavni oponenti na predstojećim parlamentarnim izborima Domoljubna koalicija i Koalicija SDP,HNS i HSU pod nazivom „Hrvatska raste“ vode agresivnu kampanju u kojoj se čuju i usporedbe s 1991. odnosno „biti ili ne biti“, maše se simbolima ideološkog domoljublja vrijeđaju i omalovažavaju jedni druge te se jedni se s drugima doslovno izruguju. Zbog toga se postavlja pitanje hoće li takva kampanja pridonijeti većoj izlaznosti na birališta 8. Studenog. O prognozama izlaznosti za tportal govorio je Ivan Šiber, profesor emeritus s istog fakulteta i bivši predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.

„Što je neizvjesnost veća to je i zainteresiranost veća“, kaže Šiber za tportal, kojeg razdoblje 2011-2015. u hrvatskoj politici podsjeća na razdoblje 2000-2003. „To su paralele koje su neupitne kada se radi o onome što se zbivalo u poziciji vlast – oporba. Ništa novo pod suncem zemaljskim.Protiv veće izlaznosti govori jedno opće razočaranje ljudi s političkim strankama, a za veću izlaznost govori jedna izrazito snažna motivacija dva sukobljena bloka. S jedne strane imate snažnu, usuđujem se reći i pomalo opasnu, agresivnu kampanju HDZ-a, samoproglašenih domoljuba koji eksplicite drugu stranu nazivaju nenarodnom, odnosno ljudima koji ne vole Hrvatsku', kaže Šiber, dodajući da je takva vrsta kampanje, imajući u vidu rezultat referenduma o hrvatskoj samostalnosti, uvredljiva za veliki dio stanovništva.

 

Šiber smatra da je SDP u iskazivanju svog domoljublja upao u zamku, a da Karamarko to nije iskoristio. „Onog trenutka kad je Milanović na onom skupu počeo vikati Hrvatska!, trebao je u ključnom momentu stati i postaviti retoričko pitanje – jesmo mi sad veći domoljubi ili nismo? To je smiješno, jer se time ne iskazuje domoljublje. To je vraćanje jednom raskolu. A da je Karamarko kojim slučajem jedan pametan i staložen čovjek, on jednostavno ne bi uopće zaigrao na tu kartu, i to unatrag tri-četiri godine, već bi pustio aktualnu vlast da sama sebe pokopa i dočekao četverogodišnji mandat na srebrnom tanjuru. Međutim, on je činio sve u korist vlastite štete i stvorio neke realne šanse da ne ostvari ono što želi“, analizira Šiber.

Iz kategorije: Vijesti