Datum objave: 21. Listopad 2015

Idejno rješenje nove šibenske bolnice izabrat će se javnim arhitektonskim natječajem

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovor o pružanju stručne pomoći za raspisivanje javnog arhitektonskog natječaja za idejno rješenje nove šibenske bolnice potpisali su danas Marin Paić, ravnatelj Opće bolnice Šibenik i Silvana Čelar u ime Društva arhitekata Šibenik. „Javna bolnica je javni interes cijele Županije i pozdravljam odluku ravnateljstva Bolnice da se na ovakav način dođe do najboljih idejnih rješenja koje moraju voditi računa i o estetici i o funkcionalnosti“, kazala je Silvana Čelar. Budući da šibenska bolnica unazad nekoliko mjeseci konačno posluje pozitivno oko 500 000 kuna, koliko je potrebno za taj postupak i nagrađivanje 5 najuspjelijih radova, osigurat će iz vlastitih sredstava.

Marin Paić je istaknuo kako je nova bolnica realna potreba Šibenika te da je on sebi zadao da pripremi svu potrebnu dokumentaciju kako bi bili spremni za početak njezine gradnje ma kada to bilo i ma iz kojih se izvora financirala.“Gradnja nove bolnice ne može početi bez projekata, idejnog i izvedbenog i lokacijske i građevinske dozvole i mi smo sada krenuli i taj postupak. Želimo biti spremni za apliciranje i na natječaje EU fondova“, objasnio je.

Podsjetio je kako je za lokaciju nove bolnice određen prostor Bribirskih knezova koji, po njegovim riječima, ispunjava sve što bi jedna takva lokacija trebala imati od prometne povezanosti do povoljne mikroklime. Do sada je ta lokacija ucrtana u prostorne dokumente, a 2011. godine izrađene su Programske smjernice za njezinu gradnji i on ne zna ni za koji drugi dokument. To je ujedno i odgovor na javno obraćanje župana Gorana Pauka u kojem je on ustvrdio da dokumenti za koje se danas potpisuje ugovor već postoje.

„Ja sam pitao i u Županiji i sadašnjeg gradonačelnika Šibenika Željka Burić postoji li idejno rješenje o kojem se pričalo, ali nisam dobio potvrdni odgovor. Takvog dokumenta nema ni u arhivi bolnice“, odgovorio je dr. Paić na pitanje o županovim tvrdnjama da ta dokumentacija postoji.

Na potpisivanju Ugovora bio je i Franko Vidović, donedavni saborski zastupnik SDP –a koji je potvrdio kako bi i on volio vidjeti to idejno rješenje o kojem se govori, a nikad nikome nije pokazano. Kazao je kako je riječ o projektu iza kojeg stoji ministarstvo zdravlja koje upravo radi na potpisivanju ugovora o financiranju iz EU fondova te da je siguran da će se u tome naći mjesta i za financiranje potrebne dokumentacije za izgradnju nove šibenske bolnice, a ustvrdio je kako danas nije bilo nužno da događaju potpisivanja prisustvuje i župan Pauk. „Ja sam siguran da će i župan i gradonačelnik Burić koji je i sam radio na tom projektu i inicirao je izradu Programskih smjernica“, kazao je Vidović i najavio da će se odmah po izboru najboljeg idejnog ići na izradu izvedbenog projekta nove bolnice.

Budući da je župan Pauk danas javno reagirao na vijest da će se danas potpisati Ugovor za natječaj za izradu idejnog rješenja tvrdeći da takva dokumentacija postoji umjesto da to, kao predstavnik vlasnika bolnice, a to je Županija, riješi s ravnateljstvom bolnice očito je da potrebna komunikacija ne postoji te da nije nevažno i to što se sve događa prvog dana predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Ravnatelj Paić je u svom obraćanju novinarima kazao da je on siguran da se taj projekt neće politizirati te da se za njega, prema izjavama, zalaže i SDP i HDZ.
 

Iz kategorije: Vijesti