Datum objave: 21. Listopad 2015

Poduzetnice iz Šibensko - kninske županije među 130 žena poduzetnica na međunarodnom skupu u Udinama

Diana Ferić
Diana Ferić

Članice ogranka Hrvatske udruge žena Krug Šibensko – kninske županije sudjelovale su na Devetom kongresu poduzetnica jadransko-jonskog područja koji su protekla tri dana u Udinama organizirali Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Split, Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja te komora-domaćin ovogodišnjeg skupa - Gospodarska komora Udina. Vratile se s novim znanjima i iskustvima vezanima za umrežavanje žena poduzetnica i povezivanje kroz klastere, a u snagu i uspješnost ženskog poduzetništva uvjerile su se i izravno, u posjetama jednoj od najvećih marina na području Lignana, marini Punta Faro s 1 200 vezova te vinariji Lorenzonetto koja proizvodi 5 000 hektolitara vina godišnje, a obje te tvrtke vode žene.

 

Na kongresu je sudjelovalo 130 žena iz zemalja jadransko-jonske regije, od Italije do Albanije. Dobar odaziv hrvatskih poduzetnica rezultat je, među ostalim, angažmana i dugogodišnje uspješne suradnje između priobalnih županijskih gospodarskih komora Splita, Šibenika, Dubrovnika i Pule, članica Foruma i lokalnih poduzetnica te lokalnih ogranaka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, kažu predstavnice ŽK Split  Vesna Friedl i Suzana Prkić koje su okupile i motivirale hrvatske poduzetnice za odlazak na taj skup. Hrvatsku gospodarsku komoru predstavljala je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić koja je govorila o razvoju poduzetništva žena. U ime organizatora, Županijske komore Split, skup je pozdravila predsjednica Katija Buličić. Među hrvatskim govornicima, na plenarnoj sjednici nazočnima se obratila i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

 

Svoju životnu i poslovnu priču sa sudionicama je podijelila svjetski poznata motivacijska govornica Madi Sharma, ujedno i članica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora koja se svojom upornošću i vjerom u snagu i kreativnost žene uzdigla od zlostavljane mlade žene do uspješne poduzetnice na svjetskoj razini. Njezin motivacijski govor pod nazivom ''Vrijednost žena za gospodarstvo u cjelini'' ostavio je poseban dojam na sve sudionice, a zaključila ga je riječima: „Stvarajući novac, vi ste ujedno i pokretačice promjena. Opravdanja za nedjelovanje nema; ako sam ja mogla uspjeti, može i svaka i od vas.''

 

Na Kongresu je predstavljena i prva hrvatska etička banka koja će uskoro proraditi, a bilo je riječi o o promjenama u svjetskom gospodarskom sustavu i ekonomiji koja iz ekonomije vođene isključivo profitom postaje ekonomija dijeljenja i inkluzivnog ponašanja u kojoj žene, s obzirom na svoje dokazane odlike u poduzetništvu, imaju posebnu ulogu. Hrvatske i talijanske poduzetnice podijelile su i iskustva u razvoju održivog turizma i poljoprivredno prehrambenog sektora, ali i o inovacijama ne samo tehnološkim nego i inovativnom poslovnom razmišljanju, a predstavljeno je niz primjera dobre prakse iz obje države.

 

Kongresi poduzetnica proizišli su iz rada Okruglog stola za žensko poduzetništvo pri Forumu jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum). Županijska komora Split osnovala je Forum te već 15 godina, od njegova osnutka, djeluje kao koordinator stola za žensko poduzetništvo. Kongresi se u kontinuitetu održavaju od 2006. godine, a s godinama su se profilirali u mjesto upoznavanja i umrežavanja poduzetnica jadransko-jonskog područja, razmjene informacija i iskustava, detektiranja i promocije zajedničkih aktivnosti i projekata koji promiču poduzetništvo žena.
 

Iz kategorije: Vijesti