Datum objave: 14. Listopad 2015

FOTODegustacija jela molekularne gastronimije budućih kuhara iz Šibenika i Gevgelije

Diana Ferić
Diana Ferić

Novinari šibenskih redakcija, predstavnici gradske i županijske vlasti i članovi udruge „Hrvatko – makedonska tangenta“ imali su čast večeras prvi isprobati jela pripremljena prema pravilima modernog pravca u gastronomiji nazvanog molekularna gastronimmija koja su pripremili učenici šibenske Turističko – ugostiteljske škole i Ugostiteljske škole "Josif Josifovski" iz Gevgelije u Makedoniji prezentirajući znanja i vještine koje su stekli u proteklih desetak dana radeći zajedno u sklopu Projekta molekularne gastronomije koji je dio programa ERASMUS+. Učenici i njihovi nastavnici iz Makedonije borave u Šibeniku od 5. listopada kako bi im kolege iz šibenske Turističko – ugostiteljske škole prenijeli svoja znanja iz molekularne gastronomije koja je još u povojima i u Hrvatskoj, a u Makedoniji se za nju tek čulo. Gostoprimstvo za večerašnju prezentaciju pružili su im vlasnici konobe Gorica koji su i zainteresirani za tu vrstu gastronomije kako bi i na taj način obogatili svoju ponudu.

 

Molekularna kuhinja ili molekularna gastronomija je način pripremanja hrane i pića u kojem se koriste biokemijski procesi. Tako se u toj u kuhinji eksperimentalno koriste i tehnike iz kemijskih i fizičkih laboratorija i industrijske proizvodnje hrane, kako bi proizvela jela i namirnice sa potpuno novim osobinama i teksturom, ali namirnice zadržavaju izvorni okus.

Večerašnja dva menija sadržavala su šalšu od pomidora, svinjski file, pire od jabuke i đumbira,pjenicu od cikle, špagete od bijele i crne čokolade te dalmatinski brudet,poširani brancin s kremom od blitve i kavijarom od naranče te savijaču od jabuka. Niti jedno od tih uglavnom poznatih jela nije bilo izgledom ni približno slično onomu na što smo navikli, ali su po okusu bila prepoznatljiva. Te nove tehnologije kuhanja nazivaju se gelifikcija, sferifikacija,vakum kuhanje kojima se dobiva, primjerice i prah od maslinovog ulja. Sva jela je osmislila nastavnica u Turističko – ugostiteljskoj školi Biserka Šmidt, a uz njezinu pomoć pripremili  su ih učenici obiju škola koji su i posluživali jela na degustaciji.

 

Večer je ipak završila klasičnim makedonskim jelima – gravče na tavče, pite s povrćem, piroške, ajvar, pindžur .... koja su pripremili gosti . Nisu izostala ni makedonska vina, a sve su na kraju začinili s dvije - tri  makedonske narodne pjesme.

 

Gosti iz Makedonije ostaju u Šibeniku do 17. listopada , a suradnju dviju škola i to da središte projekta bude u Šibeniku inicirala je udruga Hrvatsko-makedonska tangenta na čelu s predsjednikom Sašom Georgijevskim koja je večeras bila domaćin, uz Turističko ugostiteljsku školu. Taj je projekt podržalo i Ministarstvo turizma RH. Ministar Lorencin je i osobno uputio poruku potpore, a to je napravila i Danijela Barišić, veleposlanica RH u Makedoniji, inače rođena Šibenčanka.

 

Iz kategorije: Vijesti