Datum objave: 21. Rujan 2015

Sat povijesti za šibenske gimnazijalce na Zečevu odakle je odjeknulo "Obadva,oba su pala"

Diana Ferić
Diana Ferić

Povijest je učiteljica života, a najbolje se uči od izravnih sudionika povijesnih zbivanja u što su se danas uvjerili i učenici četvrtih razreda šibenske gimnazije koji su u vojarni Zečevo imali tematski sat povijesti pod nazivom „OBA DVA, OBA SU PALA“ pod vodstvom profesorice Jasminke Paić. Događanja na Zečevu iz rujna 1991., uz obilazak položaja u vojarni, učenicima su ispričali Ivica Fakčević, tadašnji zapovjednik policijske postaje u Rogoznici te Neven Livaić, Pave Skorić i Branko Viljac, a obratio im se i Nikola Vukošić, ratni načelnik PU Šibenske.

 

Prof. Paić zahvalila je Županiji, Općini Rogoznica i braniteljima koji su odvojili svoje vrijeme i učenicima ispričali što se prije 24. godine dogodilo na Zečevu. Zamjenik župana Tomislav Vrdoljak pozdravio je gimnazijalce, njihove profesore, okupljene branitelje i majku pokojnog Filipa Gaćine koji je ušao u povijest po svom uzviku“Obadva, oba su pala“, u svoje ime i u ime župana Gorana Pauka, koji je bio strijelac na protuzrakoplovnom topu koji je oborio jedan od dva aviona. „Kada sam se uključio se u obranu Domovine otprilike sam bio vaših godina – osamnaestogodišnjak.“, kazao je Vrdoljak gimnazijalcima u svom pozdravnom govoru.

 

Sat povijesti u Zečevi organiziran je u povodu Spomendana rujanske bitke za Šibenik.


Prije obilaska položaja u vojarni na Zečevu počast poginulim braniteljima iz Domovinskog rata odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na mjesnom groblju u Rogoznici. Vijence su položili izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno zamjenikom župana Tomislavom Vrdoljakom, Općine Rogoznica predvođeno načelnicom Sandrom Jakelić te izaslanstvo PU Šibensko-kninske i izaslanstva braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Iz kategorije: Vijesti