Datum objave: 21. Rujan 2015

HRT pretvara Hrvatski radio Knin u Šibensko – kninski radio,novi županijski radio

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska radiotelevizija uz potporu Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika, pored postojećeg Županijskog radio Šibenika, pretvara Radio Knin u Šibensko – kninski radio koji će imati ulogu novog radija na razini Šibensko – kninske županije u sklopu budućeg HRT-ovog Regionalnog centra u Šibeniku koji će osim televizijskog proizvoditi i radijski program te internetske sadržaje. To je rečeno na današnjoj javnoj raspravi o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza Hrvatske radiotelevizije koje proizlaze iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske o proširenju programskih obveza i proizvodnje dodatnih javnih programskih sadržaja HRT-a koja je održana u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića uz potporu  šibenske gradske i županijske vlasti.

 

Jedna od izmjena koju predlaže HR je povećanje količine programa sa šibenskog područja što će biti učinjeno, kako je najavljeno, modernizacijom HRT-ovih studija u Kninu i Šibeniku te njihovim pretvaranjem u multimedijalni centar. Pri tome će Radio Knin biti pretvoren u novi radio na razini Šibensko – kninske županije pod imenom Šibensko – kninski radio, ili nekim drugim imenom ako ga netko predloži, a u Šibeniku će postojeći televizijski studio biti proširen studijem za proizvodnju i emitiranje radijskog programa te proizvodnju internetskih sadržaja.

 

„HRT namjerava snažnije nego dosad programski pokriti zbivanja na šibenskome području te ga učiniti vidljivijim u hrvatskome medijskom prostoru ispunjavajući tako svoju javnu ulogu u hrvatskom društvu“ kazao je Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a i dodao da je jačanje HRT-a na kninskom i šibenskom području povezano s mogućnostima da HRT-a ulaže u unapređenje proizvodnje sadržaja te najavio ulaganje milijun kuna u studio Hrvatskog radio Knina
HRT-ove planove i obveze koje proizlaze iz Ugovora između HRT-a i Vlade RH, podržali su šibensko – kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. To su obrazložili potrebom i interesima Šibenika i Šibensko – kninske županije da zadrže HRT-ov Regionalni centar.

 

Dok su Burić i Pauk izravno i snažno podržali planove HRT-a i njegovog ravnatelja Gorana Radmana naglašavajući da je podrška HRT-u aklamativna, dogradonačelnik Knin Slaven Ivić usprotivio se promjeni imena Hrvatskog radio Knina i izrazio bojazan da će Grad Knin ostati bez jedinog medija kojeg ima.
Na mane projekta pretvaranja Hrvatskog radio Knina u Šibensko – kninski radio upozorila je direktorica Radio Drniša Anita Vukušić

 

U raspravu se uključio i Hrvoslav Pavić, predsjednik šibenskog Hrvatskog novinarskog društva koji je pitao zašto Grad Šibenik i Šibensko – kninska županija podržavaju HRT-ov plan pokretanja novog županijskog radija koji će biti izravna konkurencija Županijskom radio Šibeniku te izrazio bojazan da će Šibenik i Knin ostati bez svojih medija s dugom tradicijom i golemim značajem za život lokalne zajednice.
Paviću je odgovorio gradonačelnik Burić kazavši da je Županijski radio Šibenik privatna radijska postaja te da njegov vlasnik Goran Prgin, nije imao volju sudjelovati u pregovorima s HRT-om o integriranju Županijskog radio Šibenika u sustav HRT-a.

 

Iako je skup najavljen kao javna rasprava na njemu su bili samo novinari. Ostali građani nisu pokazali zanimanje za ovu temu.
 

Iz kategorije: Vijesti