Datum objave: 21. Rujan 2015

SDP protiv zaduženja Grada za HNK Šibenik jer će i to pasti na leđa građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Aktualna gradska vlast postala je ovisnik o kreditima, a svaka je ovisnost opasna, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare u SDP –u vijećnici te stranke u Gradskom vijeću Joško Šupe i Ivan Rajić, dodavši kako se u dvije godine mandata građane zadužili za 35, 8 milijuna novih kredita.

Povod sazivanju  konferencije za novinare je to što bi gradski vijećnici trebali na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvatiti novo zaduženje Grada od 5,8 milijuna kuna za vraćanje dugova Nogometnog kluba Šibenik.

„ Svjesno se zadužuju znajući da taj kredit Nogometni klub neće moći vraćati i da će ga vratiti građani. U obrazloženju predlagača stoji kako će, ako banka naplati svoja potraživanja od Grada on taj novac vratiti od prihoda HNK Šibenik, 30 posto od transfera igrača, prodanih ulaznica i drugih prihoda iako se zna da je to nemoguće i nerealno“, kazao je Šupe podsjećajući na povijest događanja oko tog kredita. Poznato je da je on prije pola godine vraćen na popravni jer za prijedlog nisu glasali ni svi vijećnici HDZ –a. Čelni ljudi Grada su tada tvrdili da će tako složiti zaduženje da nema šanse da ga Grad vraća. A SDP –ovci smatraju da je to sada sve palo u vodu.
„Nije najveći problem zaduživanje nego zbog čega nas zadužuju. Gradska vlast je u provom polugodištu ove godine uzela kratkoročni kredit od 5 milijuna kuna za isplatu plaća i ostale troškove jer ti troškovi rastu.To potvrđuje da krediti koje su dizali nisu uloženi u razvoj. Ulaganja su više nego prepolovljena. Iznosila su 10,9 milijuna i najniža su u posljednjih pet godina“, istaknuo je Joško Šupe. Upozorio je i to da je sumnjivo to što je  gradska vlast kod novog zaduživanja za HNK Šibenik  izbjegla potrebu dobivanja suglasnosti od Ministarstva financija što ukazuje na to da  "čuvaju" kvotu i da se spemaju ponovno zadužiti.

SDP –ovci su napomenuli kako bi gradski vijećnici sutra trebali donijeti odluku o jamstvu za kredit za HNK Šibenik, a nemaju niti odluku banke o tom kreditu nego samo informativnu ponudu.

Iz kategorije: Vijesti