Datum objave: 07. Rujan 2015

Sindikat metalaca tvrdi da se stečaj u TLM -u može izbjeći kroz ponudu češkog fonda

Diana Ferić
Diana Ferić

Savez samostalnih sindikata – Sindikat metalaca ni u kom slučaju ne pristaje na stečaj u TLM-u niti na to da slovenski Impol preuzme tu tvrtku kroz stečaj, kako je najavljeno već rješenje vide u dogovoru, kako su kazali suprotstavljanih strana, Impola i češkog fonda, odnosno njegove poslovnice u Slovačkoj, za koji tvrde da su ozbiljan kupac koji bi podmirio dugovanje TM –a prema Jadranskoj banci i u oživljavanje proizvodnje u TLM –u uložili 12 milijuna eura. Istodobno ističu kako se ne žele svrstati ni na čiju stranu nego da samo podržavaju rješenje koje će dovesti do pokretanja proizvodnje i zadržavanja postojećih radnih mjesta. Po njihovim izjavama, plan za spas TLM može se, ako na to vjerovnici pristanu, napraviti za tri dana i iz igre izbaciti sadašnjeg vlasnika Igora Shamisa odnosno natjerati ga da ili sam uložio novac u TLM ili da se povuče.

„ Slovenskom Impolu ne treba TLM – niti su oni zainteresirani za njegov opstanak. Njih zanima samo valjački stan V – 22 i osiguranje godišnje 60 000 tona toplih traka za njihove potrebe. Ako im netko zajamči da će to dobiti oni će to prihvatiti bez da uđu u TLM“, kazao je Vedran Dragičević, predsjednik tog sindikata. Sve vrijeme u javnosti je prisutna sumnja u istinitost informacije da češki fond želi ući u TLM, u prvom redu i kod drugog TLM –ovog sindikata, Hrvatskog sindikata metalaca, no Vedran Dragičević tvrdi da su oni poslali pismo namjere i Upravi Jadranske banke i Upravi TLM -a, da je direktor Jadranske banke to proslijedio ministarstvu gospodarstva te da će danas u Bratislavi s tim u vezi biti održan sastanak u Fondu.

„ U javnosti su plasirane netočne informacije o namjerama Slovenaca. Pismo namjere za koje se spominje datira koš iz veljače, prije nego što su oni došli u TLM i napravili dubinsko snimanje s namjerom da ga kupe. No tada su im ljudi koji su vodili TLM kazali da pričekaju da TLM ode u stečaj na čemu oni zdušno i dalje rade. Ja bih volio da Impol ne uloži ni kune u TLM jer će to završiti kao i s pričom s domaćim konzorcijem koji nije napravio ništa nego je potaracao sve u TLM -u“, istaknuo je Ivan Svraka predsjednik sindikata metalaca u TPP – u i TVP –u ponovno prozivajući Branimira Lepura, sadašnjeg savjetnika vlasnika TLM –a da je uništio i TVP i TPP.

Dragičević je na konferenciji za novinare zahvalio građanima Šibenika jer ih je čak 11 607 u svega nekoliko dana potpisalo peticiju za spas TLM –a koja je proslijeđena Vladi RH. Kada su prije nekoliko dana prosvjedovali u Zagrebu primio ih je potpredsjednik Vlade Branko Grčić i obećao da će sa svim upoznati premijera i da će se angažirati oko spasa TLM – a iako je riječ o privatnoj tvrtki. Takvo su obećanje dobili i na sastanku u ministarstvu gospodarstva koji je održan dan ranije. „Nitko, međutim, ne voli kad se spominje,inje prošlost TLM i sve što se događalo jer činjenica je da se ni Vladu ni ministarstvo gospodarstva ne može amnestirati od odgovornosti budući da nitko ne reagirao na to da nije konzumiran kupoprodajni ugovor za TL od prije 7 godina jer konzorcij nije napravio što je obećao tako da je za nas TLM i dalje državna imovina“, zaključuju u tom sindikatu.

Iz kategorije: Vijesti