Datum objave: 21. Kolovoz 2015

Šibenik se komemorativnim skupom, samo govorima, bez glazbe, oprostio od Arsena Dedića

Diana Ferić
Diana Ferić

Minutom šutnje pa dugotrajnim pljeskom počeo je i dugotrajnim pljeskom završio današnji komemorativni skup za Arsena Dedića u punom, ali ipak ne prepunom šibenskom kazalištu. Po zamisli organizatora, gradske uprave, Šibenik se nije pjesmom nego samo riječju na tom komemorativnom skupu oprostio od svog Arsena iako je on prije svega bio i pjesnik i kantautor odnosno glazbenik, što su mnogi zamjerili. Zato su se članovi, nažalost malobrojnih šibenskih klapa okupili pola sata prije komemorativnog skupa, ispred kazališta i za Arsena otpjevali Ujevićev „Odlazak“ koji je upravo on uglazbio. Na komemorativnom skupu su bile osobe iz šibenskoj javnog života te Arsenovi kolege poput poznatih glazbenika Massima Savića, Ive Pattiere, Đanija Maršana, Željka Bebeka i Huseina Hasanefendića Husa i mnogi drugi te ljudi iz hrvatskog glazbenog života, ali i Biserka Petrović.

O Arsenu je na početku govorio šibenski gradonačelnik Željko Burić: „Ovaj a od našeg Arsena započet ću mišlju za koju sam sigurno da je dijelimo. Otišao je čovjek na kojem smo bili, jesmo i bit ćemo ponosni što smo Šibenčani. Njegov bogati opus obilježio je koje žive na ovim prostorima. Sluša ovih dana ljude koji su s njim odrastali, njegove prijatelje, ali one koji su s e nalazili u njegovim bezvremenskim porukama koje je slao nesebično dijeleći svoje misli svojim umjetničkim izričajem i to je ono zbog čega će on dočekivati i nove generacije, a mi ih moramo odgajati i usmjeravati kako bi o put do njegovog umjetničkog djela“, istaknuo je gradonačelnik Burić.
Šibensko – kninski župan Goran Pauk se prisjetio kako je i on, iako roker odrastao uz Arsenove pjesme, a zaključio je i kako on nije bio samo Šibenčanin nego i „županijski čovjek“ jer je u svojim pjesmama promovirao i neka sela i mjesta u cijeloj Županiji.

Arsen je, ponovljeno je i na komemorativnom skupu, bio veliki Šibenčanin, ali je najviše ljubavi pokazivao prema Šibenskoj narodnoj glazbi u kojoj je još kao dječak počeo svirati flautu pa se od Arsena u ime Glazbe oprostio njezin predsjednik Darko Guli. „Jednom glazbar uvijek glazbar Arsenova je misao“, kazao je Gulin podsjetio da je Arsen na svoja prva dva albuma stavio fotografiju šibenske narodne glazbe. Jedan od tih albuma je 14. kolovoza, nekoliko dana prije Arsenove smrti u New Yorku proglašen jednim od važnih ostvarenja moderne umjetnosti. Budući da je Arsen bio cinik i iznad svega čovjek Gulin je ispričao nekoliko anegdota iz njegovog života pa je unatoč tuzi zbog preranog Arsenovog odlaska sve prisutne uspio i nasmijati citirajući neke njegove opaske i misli poput one o tomu kako je od jednog starog glazbara, kao dječak, na jednom putovanju naučio kako se različitim vrstama donjih gaća čuva muškost ili pak kada je na primjedbu kako je jedna njegov kolega napunio stadion i pitanje kada će on Arsen mudro odgovorio kako taj kolega ne bi kao on mogao napuniti kazalište. Gulin je zaključio da je Arsena umnogome, u njegovom donosu prema životu odredilo druženje s glazbarima dok je bio član Šibenske limene glazbe koji su svi bili nekoliko puta stariji od njega.

O Arsenu je u ime šibenski klapa, budući da je mnogima o svoje pjesme govorio Branku Bubica koji se godinama družio s Arsenom i otpjevao 30 njegovih pjesama, najviše nakon Gabi. Citirao je jednu od njegovih životnih mudrosti i stavova, a to je Sve što uložiš u životu u sebe, vratit će vam se“ naglasivši kako je Arsen u skladu s tim stalno živio. !Arsen ne prije svega bio humanist i veliki čovjek pa nakon toga veliki i svestrani glazbenik“, kazao je Branko Bubica.
U ime Glazbene unije, podružnice Šibenik od Arsena se oprostio Vojmir Roša kazavši uz ostalo da mu zahvaljuje što je i mlade rokere naučio da cijene kvalitetan tekst ,a li i sve što je radio za MDF i Šibenik općenito.
Na kraju o Arsenu govorio Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika ustvrdivši da je Arsen Šibeniku toliko dao,a da mu je to Šibenik ipak nedovoljno priznao, a govor je parafrazirajući Arsenovu pjesmu Never more, r s Forever aludirajući na vječni život Arsenovog umjetničkog rada. 

Iz kategorije: Vijesti