Datum objave: 10. Kolovoz 2015

FOTO Legendarni jedrenjak „Sea Cloud“ opet je uljepšao Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Svaki turistički grad može samo poželjeti da u njegovu luku na vrhuncu turističke sezone uplovi prekrasni legendarni jedrenjak „Sea Cloud“. Taj jedrenjak izgrađen 1931. godine najveća je i najluksuznija ikada izgrađena privatna jedrilica. U svoje vrijeme bila je to najskuplja jahta koja je ikada izgrađena u nekom europskom brodogradilištu, a naručio ga je američki multimilijunaš Edward Francis Hutton. Nakon Drugog svjetskog rata „Sea Cloud“ je više puta mijenjao vlasnike. Njegov vlasnik sada je bračni par Milena i Herman Ebel. Milena Ebel 37 godina živi u Hamburgu, ali velik dio godine provodi u rodnom Tribunju, gdje je obnovila staru mjesnu crkvu na otočiću i još neke sadržaje ju svom rodnom mjestu.

 

Zbog svog silnog angažmana Mileva Ebel nazvana je humanitarnom veleposlanicom Hrvatske. U Hamburgu je 1993. osnovala Zakladu “Noina arka” u kojoj je jedan od značajnijih donatora Milevin suprug Herman, njemački brodovlasnik. Zaklada je osigurala mjesečnu financijsku, ali i svaku drugu pomoć za školovanje više od 700 djece stradalnika Domovinskog rata iz svih krajeva Hrvatske, te stotinjak iz šibenskog kraja. Osim najpoznatijeg, mnogi kažu i najljepšeg jedrenjaka na svijetu Sea Clouda, koji je stalno gost šibenske luke u floti Ebelovih još su dva isto tako lijepa i luksuzna jedrenjaka.

 

„Sea Cloud“ je dug gotovo 110 metara, a širok oko 15 metara. Ima četiri jarbola s 30 jedara ukupne površine 3160 četvornih metara. Brod je obnavljan i rekonstruiran 1978. i 1987. godine. Od 1994. godine „Sea Cloudom“ upravlja tvrtka Sea Cloud Cruises iz Hamburga.

 

Iako je riječ o iznimno lijepom i atraktivnom brodu koji nudi više nego mnogi drugi cruiseri, cijena krstarenja i nije pretjerana. Primjerice krstarenje u trajanju od 14 dana uz sav komfor i smještaj u kabini za dvije osobe košta oko 6000 eura po osobi odnosno oko 450 eura dnevno. U ponudi ima krstarenja Karibima, Costa Rica – Centralna Amerika, prekooceanska krstarenja, krstarenje duž obala sjeverne Europe te krstarenje Mediteranom i južnom Europom odnosno Jadranskim morem.

Tijekom plovidbe Jadranom „Sea Cloud“ navraća u Dubrovnik, Hvar, Korčulu, Mljet, Pulu, Rab, Rovinj, Split i Šibenik, a posebno je naglašeno da ta tura obuhvaća i krstarenje Kornatima. Za Šibenik je bitno da se u promidžbenim materijalima u kojima se nudi krstarenje „Sea Cloudom“ osim Kornata naglašava i preporučuje putnicima izlet do Skradinskog buka i Nacionalnog parka „Krka“. Za Šibenik vlasnici „Sea Clouda“ kažu da je to impresivni šarmantni stari mediteranski grad, te da je katedrala sv. Jakova prekrasna renesansna građevina pod zaštitom UNESCO-a.
„Sea Cloud“ je u Šibenik uplovio jutros. Vezan je uz gat Vrulje, a isplovljava u 13 sati.

Iz kategorije: Vijesti