Datum objave: 05. Kolovoz 2015

Proslava 20. obljetnice "Oluje", Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja u Kninu

Diana Ferić
Diana Ferić

U Kninu, u kojemu su prilazi vozilima zatvoreni, a sa svih se strana viju barjaci dok su na središnjem trgu postrojene zastave svih ratnih postrojbi, vlada svečana atmosfera, a njegovim je ulicama prošao i umirovljeni general Ante Gotovina, blistajući od zadovoljstva zbog, kako nam reče, 'jučerašnjeg mimohoda na kojemu se pokazalo zajedništvo'. Zamolili smo generala Gotovinu da komentira i odvojeno polaganje vijenaca predsjednice i premijera, na što nam je uz smiješak odvratio: Što se mora, mora se. Protiv protokola se ne može ići', prenosimo s tportala.

Okupljenim je novinarima Gotovina kazao i da 'danas slavimo 20 godina mira, slobode i sigurnosti. Jučer smo to obilježili u Zagrebu i diljem Hrvatske, a danas to slavimo u Kninu. Danas imamo našu Hrvatsku u kojoj svaki čovjek ima jednaka prava, ali i jednake obaveze. Nedostaje nam prosperitet i gospodarski razvitak, ali i to nas čeka - moramo raditi i biti čvrsti'.

Pred kninskom tvrđavom vlada nevjerojatna gužva premda su na nju pripušteni samo uzvanici, a tisuće građana ostale su u podnožju jer je zbog sigurnosti bio privremeno zabranjen pristup. No, nakon što su političari sišli, pri čemu su brojni građani pozdravljali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te je kao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko zaradila ovacije, i građani su krenuli penjati se na utvrdu.

Na tvrđavi se, naime, iza devet sati održavala ceremonija podizanja državne zastave čemu nazoče predsjednici Republike, Sabora i Vlade uz čitanje imena branitelja poginulih u Oluji te minutu šutnje za sve poginule, a slijedi i otkrivanje spomenika prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu čemu uz Leku nazoči i Grabar-Kitarović.

Tisuće ljudi na glavnom trgu na nesnosnoj vrućini čekaju predsjednicu. Na obližnjoj stambenoj zgradi izvješen je golemi transparent '100 posto za Hrvatsku', a pri dolasku na trg grupa invalida dočekana je velikim pljeskom. Glazba je uokolo trga utihnula i postrojene su povijesne postrojbe.

Otvoren Muzej 'Oluja 95'

Na kninskoj tvrđavi Grabar Kitarović je jutros svečano otvorila i muzej 'Oluja 95' te pritom kazala: 'Posebno mi je zadovoljstvo stajati danas na ovom povijesnom mjestu, na ovoj tvrđavi. Onaj narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje. Knin, Oluja i hrvatski branitelji nisu samo dijelovi slavne povijesti, već i živa baština. Na njoj se i 20 godina kasnije temelji suvremena Republika Hrvatska'.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac istaknula je da je muzej poklon svima koji su dali živote za obranu zemlje, a ministar kulture Berislav Šipuš zahvalio je svim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata.

'Ovo je trenutak tišine, refleksije, razmišljanja, poniranja u same sebe, ali istodobno je to i dan veselja i radosti. Želja nam je i proširiti ovaj muzej, da na ovoj tvrđavi možemo slušati povijest Hrvatske, od trenutka kad su hrvatski kraljevi odluči da ovo bude kraljevski grad', rekao je Šipuš.

Nakon zajedničkog mimohoda pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga te državnog vrha ulicama grada Knina do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, Grabar-Kitarović i Leko u 11 sati nazočili su svečanoj svetoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svečanosti u Kninu nazoče i brojni saborski zastupnici te ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Predrag Matić, Boris Lalovac - koji je došetao u društvu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, Orsat Miljenić, Ivan Vrdoljak, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Darko Lorencin, Mihael Zmajlović, Anka Mrak-Taritaš, Siniša Varga, Vedran Mornar, Berislav Šipuš.
 

OBJAVLJENO RANIJE:Budnicom ulicama kraljevskoga grada Knina i puštanjem dvije tisuće golubova koji su poletjeli prema gradu heroju Vukovaru počeo je cjelodnevni program, kojim se posebno svečano obilježava 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Zajednički vijenac u spomen na 229 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji jutros su na središnjem kninskom trgu položili Josip Leko, predsjednik Sabora RH, Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH sa suradnicima te predstavnici ministarstva obrane i policije. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović to će napraviti zasebno, u 13 sati pa će današnja proslava biti zapamćena i po tomu da će se vijenci dvaput polagati. U Knin su već pristigli desetci tisuća građana koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske.
Svečanost se sada seli na kninsku tvrđavu na kojoj će državni vrh biti zajedno na svečanosti podizanja hrvatske zastave, kako je to prije 20 dana, na isti dan napravljeno, tada u nazočnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Na kninskoj tvrđavi bit će otvoren i stalni muzejski postav „Oluja 95“ , a bit će otkriven spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu.

Od 10 sati održavat će se zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama grada Knina do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. U 10,05 sati Grabar Kitarović susrest će se ispred zgrade Muzeja grada Knina sa zborom branitelja i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Grabar-Kitarović i Leko u 11 sati nazočit će svečanoj svetoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svečanosti u Kninu nazočit će i brojni saborski zastupnici te ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Predrag Matić, Boris Lalovac, Orsat Miljenić, Ivan Vrdoljak, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Darko Lorencin, Mihael Zmajlović, Anka Mrak-Taritaš, Siniša Varga, Vedran Mornar, Berislav Šipuš.

Iz kategorije: Vijesti