Datum objave: 04. Kolovoz 2015

Gradonačelnik Burić demantira SDP:Šibenik turistički raste, ali ugostitelji bi morali biti maštovitiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik ne da ne nazaduje u turizmu nego će ove godine ostvareni turistički promet u njemu biti rekordan u posljednjih dvadesetak godina, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su na terasi hotela Life Place, u povijesnoj jezgri, održali šibenski gradonačelnik Željko Burić i direktor Turističke zajednice grada Šibenika koju su sazvali zbog izjava šibenskih SDP -ovaca da je Šibenik turistički mrtav grad. "Nemam običaj osvrtati se na statističke podatke o turističkom prometu na konferencijama za novinare, ali danas sam to napravio kako bi to opovrgli jer to jednostavno nije istina. Neargumentirane izjave štete imageu grada i odvlače potencijalne investitore, a nebitno je to kako se one reflektiraju na gradonačelnika i gradsku upravu", kazao je gradonačelnik Burić.

 

Dino Karađole je iznio statističke podatke o ostvarenom turističkom prometu u srpnju i u prvih sedam mjeseci ove godine, a najavio je da će, prema bookingu, i kolovoz biti rekordan. " Turistički rezultati u srpnju su odlični i iznad su naših očekivanja. Ostvareno je 19 posto noćenja više nego lani to znači 302 000. U hotelima je bilo 10 posto, a u privatnom smještaju 34 posto više noćenja. Znali smo da će srpanj biti dobar, ali ne ovoliko. Šibenik, u užem smislu je lani imao 9 600 noćenja, ove godine 13 000 noćenja, neka okolna mjesta kao što su Jadrija i Zaton imaju povećanje od čak 300 posto", kazao je Karađole uz napomenu da u Šibeniku brže raste broj kreveta u apartmanima nego broj turista. U odnosu na prošlu godinu 300 ih je više, a nema toliko turista više. Složio se da je Šibenik i dalje dnevna, tranzita destinacija i da se turisti u njemu kratko zadržavaju. Gradonačelnik je kritizirao ugostitelje u povijesnoj jezgri da bi mogli biti maštovitiji kada je riječ o privlačenju turista. "Oni međutim izgleda ne znaju ništa drugo nego staviti binu na otvoreno i imati živu glazbu, ali to nije to", istaknuo je. Gradonačelnik tvrdi da su turisti u Šibeniku zauti događajima i da im je potreban posbena vodič da se snađu.

 

Na pitanje kako se onda ugostitelji i trgovci žale da je turistička sezona zakazala gradonačelnik Burić je kazao da se oni uvije žale i negoduju, ali da je najbolji pokazatelj porez na promet koji se uplaćuje u gradski proračun, a koji je ovog ljeta značajno porastao.
Zaključak je i i na ovoj konferenciji za novinare da Šibenik trebaju dodatni smještajni hotelski kapaciteti kako bi gosti u njemu duže boravili.
 

Iz kategorije: Vijesti