Datum objave: 29. Lipanj 2015

Dubravka Đurđević i njezina "Šibenska beleca" i ove godine predvodi obrtnike u "Zavičajnom kutku"

Diana Ferić
Diana Ferić

Dubravka Đurđević, vlasnica obrta "Šibenska beleca" pokazala je i ove godine da je najupornija obrtnica u promicanju Šibenika kroz suvenire koje izrađuje i to isključivo sa svojih deset prstiju. Među prvima je postavila štand u sklopu "Zavičajnog kutka" ispred crkve svete Barbare na kojem šibenski obrtnici prodaju svoje suvenire, a pridružili su joj se za sada obrt za nakit "Suce" i šibenska Sapunoteka.

 

Dubravka kukiča sve, od šibenske kape do različite drugih predmete i isključivo ih ukrašava boulama, prepoznatljivim motivom sa šibenske kape. Djela njezinih ruku su naušnice, pojasevi, narukvice, torbe, tunike, a novi proizvod su kukičane navlake za boce u obliku muške i ženske nošnje. Izradila ih je za jednu skradinsku pizzeriju i vlasnik je više nego zadovoljan. " Kaže mi da svi turisti to odmah primijete i žele kupiti tako "obučene" boce, ali on to ne prodaje. Drago mi je da je prepoznao bit ovog što radim, a to je u prvom redu promocija Šibenika kroz suvenire koji nose glavni znak prepoznavanja, a to su boule i narančasta boja", ističe Dubravka.

 

Dok prodaje svoje suvenire istodobno i radi - sjedi i kukiča nove što je turistima posebno atraktivno.
"Ne mogu se potužiti. Tko god se zaustavi na štandu nešto kupi, a meni je to dovoljno", kaže on.
Budući da dnevno proboravi desetak sati na toj lokaciji između crkve svete Barbare i katedrale čuje i što turistički vodiči pričaju grupama turista o Šibeniku i s nekima je jako nezadovoljna. " Skupina hrvatskih turista stala je prije neki dan ispred crkve svete Barbare i slušam što im priča vodič. Sve što je rekla je da je to ta crkva i da na njoj ima sat, a četiri zvona ili pak da se u njoj nalazi muzej nije ni spomenula. Još je tragičnije bilo ono što im je kazala rekla o Katedrali, nedovoljno netočno.

 

Rekla im je uz ostalo da su oko nje neke glave, a da nitko ne zna zašto su tu i koga predstavljaju što nije točno. Rekla je i da je građena 80 godina te da ju je gradio Juraj Dalmatinac što je jedino bilo točno. Osim ta tri podatka ništa im drugo nije ispričala. Sve to me jako žalosti", otkrila nam je Dubravka koja time što radi i kako radi dovoljno govori da joj je stalo do Šibenika i njegove tradicije pa je takvi slučajevi posebno smetaju i žaloste. 

Iz kategorije: Vijesti