Datum objave: 07. Lipanj 2015

Pokret "Volim Šibenik" se širi:Danas na 88.6 MHz Šibenik smo voljeli pjesmom i spizom

Diana Ferić
Diana Ferić

Što ste nam u pjesmu „Da te mogu pismom zvati“ stavili da je postala tako planetarno popularna i da tu popularnost doživljava i dalje, upitali smo njezinog autora Franu Bilić, današnjeg glavnog gosta emisije „Volim Šibenik“ u programu Radio Šibenika u kojoj smo slušali dvadesetak od više stotina verzija te pjesme koju izvode i crkveni zborovi i tamburaši, ali rock i pop pjevači ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe. „Ljubav koja je vječna „ bio je njegov jednostavan odgovor, priznajući da se u toj pjesmi sve dobro poklopilo – emotivan tekst, odlična glazba Ivice Badurine i originalna verzija klape Maslina. Frane Bilić nam je otkrio da je dao pet šest dopuštenja za prijevod njegovog teksta na druge jezike. U današnjoj emisiji „Volim Šibenik doznali smo i da je Frane pripremio novih 14 skladbi koje je već posao nekoliko skladatelja da ih uglazbe. Pisane su za klape, ali njima progovara o novom načinu života pa će to biti spoj starog i novog. „Više nema tovreni, nema mnogih drugih stvari koje se spominju u starim dalmatinskim pjesmama, a mene zanima kako ovu našu stvarnost možemo pretočiti u klapsku pjesmu koju će doživjeti emotivno mlade generacije“, kaže Frane Bilić.

 

Prva njegova pjesma koja je javno izvedena bila je „Dalmacijo, kad te more budi“ koju su na splitskom festivalu izveli Tomislav Ivić i klapa Kantaduri. „Kad sam u tadašnjem Vjesniku pročitao da je ta moja pjesma uvrštena na splitski festival nisam mogao vjerovati da se to dogodilo. Cijeli dan sam buljio u taj tekst i bio sa zaista jako sretan i ponosan“, skromno je priznao Frane Bilić koji bi, s obzirom na popularnost skladbi koje je napisao da živi u SAD-u sigurno od tantijema zaradio pravo bogatstvo. Tu pjesmo, kao i većinu ostalih koje je napisao uglazbio je njegov stalni suradnik i prijatelj Riječanin Ivica Badurina koji se također javio u današnju emisiju i predstavio Franu kao iznimno kvalitetnog tekstopisca.

 

Pravo iznenađenje u današnjoj emisiji priredili su profesori i učenici šibenske Turističke škole koji su stigli s darovima – mediteranskim jelima koja su sami pripremili pokazujući da oni na svoj način vole Šibenik i njegovu tradiciju, a povod je bio i njihovo nedavno sudjelovanje na festivalu Okusi Mediteran u Šibeniku. Kao pravi gosti nisu došli praznih ruku već su nam na degustaciju donijeli paštetu od tunjevine i inćune s posebnim okusom mediteranskog bilja „ Posebno smo ponosni na to što smo kao škola pozvani da sudjelujemo na tom festivalu koji promovira mediteransku ishranu koja je pod zaštitom UNESCO –a kao nematerijalna baština Hrvatske. Predstavili smo našim sugrađanima sve što znamo od pripreme jela do turističkog marketinga na Mediteranskoj tržnici koja je organizirana u sklopu tog festivala, a naši učenici su pomagali i velikim chefovima s Michelinovim zvjezdicama i na vođenim degustacijama vina tako da smo i puno toga naučili i pokazali što mi znamo“, ponosno je kazala profesorica kulinarstva u toj školi Biserka Šmidt uz koju su nas posjetili učenici Grgo, Lana i Franka te profesorice Renata Polegubić Vlaše i Božena Bralić.

Na taj način su proširili i temu naše emisije sa šibenske glazbe ba šibensku spizu te sljubljivanje pjesme, spize i vina i pokazali kako se Šibenik i njegova tradicija vole na različite načine. Važno je samo da Vam je do toga stalo i da ste spremni u to dati dio sebe.

Iz kategorije: Vijesti