Datum objave: 02. Lipanj 2015

Na tvrđavi Barone bit će primijenja tehnologija koju još ne poznaje ni Europa

Diana Ferić
Diana Ferić

Neće samo virtualni muzej s bitkama iz doba izgradnje tvrđave Barone biti na toj obnovljenoj tvrđavi već će virtualno biti prezentirana i gastro ponuda šibenskog kraja i predstavljeni različiti proizvođači autohtonih proizvoda, a tehnologija koja će biti primljena u prezentaciji svih tih sadržaja poput virtualnih naočala toliko je napredna da se ne može nabaviti niti u Europi, doznali smo danas za obilaska radova na tvrđavi Barone na kojoj su bili gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić sa suradnicima i konzervatori koji su istaknuli odličnu suradnju i s projektantima i s izvođačima radova i Gradom Šibenikom kao investitorom.

 

Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela je istaknuo da su se sve njihove primjedbe uvažile, a kazao je i kako uređenjem Barone, uz uređenu tvrđavu svetog Mihovila i šetnicu u kanalu svetog Nikole Šibenik na pravi način razvija kulturni turizam.

„ Ovo je primjer dobre suradnje na terenu i radovi se odvijaju bez zastoja. Uz tvrđavu sv. Mihovila, Barone će biti naša nova nadogradnja inovativnom turizmu koji će dugoročno ostvariti Šibenik kao turističku destinaciju koja premašuje granice samo ljetne sezone. Uključujući i Obonjan, koji bi trebao zaživjeti do iduće godine, ponudit ćemo posjetiteljima cjelovitu turističko-edukativnu razvojnu priču“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Zadovoljstvo dinamikom radova izrazio je i predstavnik izvođača radova, voditelj gradilišta, Joško Čupić, te kazao kako očekuje završetak radova 5. rujna kako je i ugovoreno.

 

Dobru suradnju konzervatora i grada potvrdio je, u ime Konzervatorskog odjela Ivo Glavaš: „Na terenu su ispoštovane smjernice struke i Grad je prilikom izvođenja radova, odnosno istraživanja, pokazao maksimalnu fleksibilnost; surađujemo konstantno, redovno održavamo koordinacije i uistinu smo zadovoljni načinom na koji se vodi ovaj projekt.“, kazao je Ivo Glavaš, te naglasio i dobru suradnju s projektantima koji su sve smjernice ukomponirali u projekt.

 

„Gastro centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se prezentirati domaći proizvodi s područja Šibensko- kninske županije. Odabrani stručnjaci selektirat će hranu i piće koje će biti dostupno na tvrđavi, odnosno radit će na kreiranju brenda Barone.“, rekla je Ivana Rupić Bujas, pomoćnica pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika dodajući da je to ujedno mjera poticanja razvoja poduzetništva. „Uz gastro centar bit će postavljeni i kosci proširene stvarnosti, za koje su u tijeku javni natječaji, a prikazivat će filmove o životu Šibenika u prošlosti.“, zaključila je Rupić Bujas. 

Iz kategorije: Vijesti