Datum objave: 25. Svibanj 2015

Županija i Grad ogorčeni:Uprava za državnu imovinu želi u Minerskoj hotele

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč pripremama dokumentacije, koje traju još od 2011. godine, te potpori Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva kulture projektu uređenje informacijsko - edukativnog Centra za posjetitelje u uvali Minerska kao 2. faze uređenja kanala svetog Ante Državna uprava za državnu imovinu odbila je bivše vojne objekte na tom području ustupiti Javnoj ustanovi za zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko - kninske županije koja provodi taj projekt uz obrazloženje da će oni biti prenamijenjeni u hotelski sadržaj. Takav odgovor koji je prošlog petka Županija dobila od Mladena Pejnovića, ravnatelja DUDI -ja konsternirao je čelne ljude Županije i Grada Šibenika i njihove stručne službe.

Tim povodom dana su sazvali konferenciju za novinare na kojoj je šibensko - kninski župan Goran Pauk najavio da se ni u kom slučaju neće s tim pomiriti i da će se obratiti izravno premijeru Zoranu Milanoviću tražeći od njega da ispita što se to događa u DUDI - ju i kakvu to i u čijem interesu oni provode politiku. "Kad se osvrnemo na početak realizacije ovog projekta i na kraju na ovaj odgovor koji smo dobili jasno je da netko namjerno koči to što želimo napraviti u kanalu svetog Ante i tražit ću da se to izvede na čistac", najavio je župan Pauk.

"Podsjećam da smo nakon uspješno provedenog projekta Turističke valorizacije kanala svetog Ante krenuli u pripremu druge faze još 2011. godine. Tada Agenciji za upravljanje državnom imovinom danas DUDI - ju uputili smo zahtjev da vlasništvo nad parcelom oko oko 22 000 četvornih metara prebaci na našu Javnu ustanovu za zaštićena područja. Bilo smo u vezi s tim u kontaktu i imali nekoliko sastanaka na kojima se stalno tražila dopuna dokumentacije što smo ispoštovali. JU je dobila i pravni interes za ishodovanje lokacijske dozvole. Fond za zaštitu okoliša osigura je 600 000 kuna za izradu kompletne dokumentacije. Ministarstvo zaštite okoliša je prihvatilo da se taj projekt nađe na listi prioriteta za sufinanciranje iz EU fondova i tako redom. Ja sam DUDI - ju napisao tri požurnice da se uvaži naš zahtjev za dodjelu objekata u Minerskoj. Međutim, kada sam se posljednji put čuo s Mladenom Pejnovićem telefonski postalo mi je nešto sumnjivo. Imali smo informaciju da će se Minerska prodati. On je na to dogovorio da neće ništa raditi bez suglasnosti Županije i Grada Šibenika. Nakon ovog pisanog odgovora jasno je da je naša sumnja da nešto nije u redu opravdana, objasnio je župan Pauk.

Dodao je i kako se politika DUDI -ja kosi i s namjerom Ministarstva kulture da Minerska bude takozvana bafer zona i da dođe pod zaštitu UNESCO -a što znači da na njoj ne bi smjelo biti turističke izgradnje.

Mladen Pejnović se u svom odgovoru da će u Minerskoj biti hotelski sadržaji poziva na Strategiju razvoja turizma u Hrvatskoj koja za to uopće nije relevantan dokument, kako je danas kazao Damir Lučev, pročelnik Županijskog zavoda za prostorno paniranje: " Niti u jednom prostornom dokumentu nje predviđeno pretvaranje objekata u Minerskoj u hotele. Ti se objekti mogu prenamijeniti u javne , kulturne i ugostiteljske sadržaje u službi valorizacije tog zaštićenog područja, a Prostorni plan Grada Šibenika na tom području predviđa uređenje informacijsko, prihvatnog i edukacijskog centra". istaknuo je nazvavši to što radi DUDI- Alan Fordovskom, komičnom situacijom.

Kategoričan, kada je riječ o sadržajima u Minerskoj bio se i  šibenski gradonačelnik Željko Burić:" Ne pristajemo na turistifikaciju kanala svetog Ante. Niti jedna naš planski dokument to ne predviđa. Grad Šibenik stoji iza projekta 2. faze uređenja  Kanal i izgradnje Centra za posjetitelje u Minerskoj. Točno je da i to mora biti samodrživi projekt , ali to ni u kom slučaju ne znači gradnju hotela i devastaciju tog zaštićenog područja", kazao je.

 

Čudi i to da je dokument o tomu da Strategija razvoja turizma omogućava pretvaranje objekata u Minerskoj u hotele potpisao pomoćnik ministra turizma Darka Lorencina, a ministar je Županu u telefonskom razgovoru kazao da za to prvi put čuje.

Grad Šibenik je, naime, gradnju hotela i takvu vrstu turističkih sadržaja predvidio u posebnoj zoni u Zablaću koja bi bila povezana s kanalom i tvrđavom svetog Nikole kao prirodnim i kulturnim vrijednostima.
Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za zaštićenne prirodne vrijednosti istaknula je kako ponašanje DUDI -ja priječi da ta ustanova dobije 600 000 kuna koje je Fond za zaštitu okoliša za projekt u kanalu svetog Ante osigurao još lani u državnom proračunu. Napomenulaje i kako su upravo sadržaji koji oni planiraju u Minerskoj u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Hrvatskoj.
 

Iz kategorije: Vijesti