Datum objave: 19. Svibanj 2015

"Šibenika" je bilo i na današnjoj proslavi Svjetskog dana poduzetnica u Zagrebu, pogledajte kako!

Diana Ferić
Diana Ferić

Članice šibenske podružnice Hrvatske udruge poslovnih žena Krug sudjelovale su na današnjem svečanom obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica i dodjeli priznanja za najbolju poduzetnicu, za socijalno poduzetništvo te najbolju menadžericu u 2014. godini koje je KRUG organizirao u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je bila i nazočna na tom skupu. Šibenske poslovne žene među kojima su bile Anita Antić, Ornela Šupe, Zorana Ivić, Miranda Paić, Senka Laća i predsjednica Diana Ferić, iskoristile su priliku za kratki susret s predsjednicom koja je i šibenska nevista i zaljubljenica u Šibenik, a poklonile su joj i svoj proizvode, uz  ostalo i novi brend "Skrdinskih delicijja", čokoladne praline s murvama i drugim autohtonim voćem. Još jedna aktivna žena u hrvatskom političkom životu koja se već godinama nalazi na čelu Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, a koja je također govorila na današnjem skupu itekako ima veze sa Šibenikom – majka joj je Šibenčanka, iz obitelji Labura.

 

Šibenska udruga poslovnih žena aktivna je više od tri godine, a prije dvije godine Šibenčanka Zorana Ivić, vlasnica i osnivačica Dječjih vrtića Žižula bila je proglašena poduzetnicom godine u socijalnom poduzetništvu.

 

Ove godine priznanje za najbolju menadžericu godine dobila je Jadranka Boban Pejić, suosnivačica i direktorica poduzeća Biovega regionalnog lidera u proizvodnji i distribuciji organskih proizvoda kroz mrežu Bo&Bio trgovina. Priznanje za najbolju poduzetnicu u kategoriji socijalnog poduzetništva dobila je Vesna Plavšić, osnivačica Ustanovu za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju bolesnika „Zlatne ruke“ koja djeluje na području Pule i okolnih gradova i općina čija je misija očuvanje zdravlja. Priznanjem za najbolju poduzetnicu godine nagrađena je dr. sc. Gordana Nikolić osnivačica i dekanica Visoke poslovne škole „PAR“, koju osniva 2007. godine s idejom razvoja vrhunskih edukacijskih programa i poslovnog savjetovanja. U RH jedina je žena vlasnica i dekanica na visokoj obrazovnoj ustanovi.
Obilježavanje Svjetskog dana poduzetništva bila je i prilika za osvrt na zastupljenost žena u gospodarskom, političkom i općenito društvenom životu Hrvatske.
„U današnjem poslovnom svijetu žene su ravnopravan partner i suigrač muškarcima, ali i danas, za isti rad muškarci u Hrvatskoj plaćeni su i do 10 posto više i to je problem koji se sustavno mora rješavati i mijenjati u korist žena“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.
Istaknuo je da se žene ipak sve više odlučuju na poduzetništvo, pa je danas oko 30 posto poslovnih subjekata u vlasništvu žena, dok ih je prije desetak godina bilo tek oko 11 posto. U Hrvatskoj je danas 24 posto žena na rukovodećem položaju, nešto više od petine, njih 14 posto na čelu je Nadzornih odbora, a samo devet posto njih predsjednice su Uprava domaćih tvrtki, kazao je Burilović dodavši kako je ova statistika jasan pokazatelj da unatoč pozitivnim zakonskim okvirima i rješenjima, velik dio problema i dalje leži u praksi gdje žene i dalje ne dobivaju jednaku priliku kao njihove muške kolege“, istaknuo je Burilović

 

Čestitavši svim dobitnicama priznanja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je položaj žena u politici, društvu i gospodarstvu pitanje temeljne civilizacijske vrijednosti. Istinska jednakost spolova još nije postignuta no potrebne su provedbe nužnih mjera u praksi, a koje će spriječiti diskriminaciju žena, razlike u plaćama, nasilje u obitelji itd. Također je nužno stvarati i infrastrukturnu podršku u društvenom životu prilagođavanjem rada vrtića i škola, pomažući ženama majkama. Sve više žena odgađa majčinstvo što je poražavajuće za društvenu i demografsku sliku Hrvatske, stoga tvrtke ne bi smjele biti neosjetljive prema socijalnim i društvenim pitanjima te trebaju pokazati odgovornost, kazala je Grabar Kitarović dodavši kako je potrebna trajna borba protiv predrasuda te suprotstavljanja trendovima kao predmetu dnevnopolitičkih manipulacija. Tradicionalna uloga nije jedina uloga žena, koje su se potvrdile kao svestrane i kreativne te kao organizatorice posla i svojega obiteljskog života. Potrebno je utjecati na postizanje pune ravnopravnosti žena u društvu, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović
Hrvatska udruga poslovnih žena Krug ove godine bilježi 20 godina postojanja, a ciljevi su udruge poticati žene u poduzetništvu te raditi na poboljšanju položaja žena u društvu, kazala je Sofija Šmitran predsjednica Kruga istaknuvši kako su potrebne promjene u svijesti društva o položaju žena koje još uvijek zarađuju manje od muškaraca za 7,4 posto, prilagođavanja pitanja radnog vremena ženama koje imaju malu djecu, a također i uklanjati barijere, a za neke su i same krive jer žene razmišljaju o tome prihvatiti višu poziciju, dok ju muškarac odmah prihvaća. Stvari se ipak mijenjaju, a o ženama se govori glasnije, kazala je Šmitran.

 

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin čestitala je dan poduzetnica, istaknuvši kako je UN izdvojio napredak Hrvatske u zadnjih 15 godina u razvoju poduzetništva žena, a prioriteti su bili zastupljenost u parlamentu, jednaka podrška na tržištu rada te jednake plaće, a u pripremi je i nova nacionalna strategija ravnopravnosti žena od 2015. do 2020 godine. Kod izrade prijašnjih strategija uspješno su surađivali s udrugom Krug te očekuju da se priključe radnoj skupini, kazala je Štimac Radin.
Pravobraniteljica Višnja Ljubičić za ravnopravnost spolova kazala je kako su financije, ekonomija te politika mjesta gdje se donose odluke, žene su dokazale kako se usprkos svih teškoća mogu nositi s izazovima, probijati put te biti posvećene poslu. U EU je 11 milijuna žena poduzetnica što je 22 posto (42 milijuna je muškaraca poduzetnika), a najviše u Lihtenštajnu 43 posto, Latviji i Letoniji po 40 posto, Luxembourg 39 posto, a na začelju su Turska, Malta, Irska od 15 do 20 posto. U Hrvatskoj je povećan broj žena poduzetnica sa 15 na 30 posto. Još uvijek postoje socijalne, obrazovne i financijske prepreke za sudjelovanje žena u poduzetništvu, kao i dostupnost javnih servisa, podrška obitelji te financijska podrška, kazala je Ljubičić te istaknula važnost razvijanja međusobnih veza, pružanja podrške i pomoći, prenošenja znanja, iskustva i vještina.

 

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nensi Tireli, istaknula je važnost podrške i pomoći ženama koje se žele baviti poduzetništvom, a također pozvala poduzetnice da razmišljaju o angažmanu u politici kako bi svojim iskustvom i savjetima pomogli svakoj poduzetnici.

Iz kategorije: Vijesti