Datum objave: 16. Svibanj 2015

Dubrovačka Šibenčanka Darija Mikulandra nastupa večeras u Tribunju s kazlišnom družinom Kolarin

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznata HRT–ova novinarka Darija Mikulandra, Dubrovčanka, a po ocu Šibenčanka nastupa večeras sa svojom amaterskom kazališnom skupinom Kolarin u Tribunju. Izvest će predstavu Matrimonijo nastalu po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso.

Obiteljske peripetije, prouzročene generacijskim jazom i gramzljivošću okosnica su te priče. Radnja je smještena početkom 20. stoljeća u dubrovačkoj kući starog i škrtog trgovca, Konavljanina Toma. On terorizira sve ukućane nepovjerljivošću, škrtošću i nezadovoljstvom strašljivim sinom Paskom koji je u sjeni vrlo energične i lukave žene Mare. Mare, kćer Dubravku, uz pomoć i lukavstvo udovice Ane, želi udati za Aninog rođaka Balda. Dolazi do nesporazuma u kojima sudjeluju sluge Lucka i Nikša koji bi se isto ženili, ali tko će za koga vidjet ćemo u komediji, koja ismijava vječite ljudske slabosti škrtosti i malicije, na originalnom dubrovačkom izričaju. Redateljica predstave Žuža Egrenyi kaže: „Moja se uloga promijenila - glumu je zamijenila režija, a kroz taj redateljski rad oživjeli su moji divni veliki profesori: dr. B. Gavella, prof. K. Spajić, prof. Habunek, B. Stupica... Kao glumica, duboko proživljavam proces rada i nastanka svakoga lika, i to je nepogrješiva inspiracija koja me vodi kroz moju novu redateljsku ulogu. S takvim iskustvima te entuzijazmom, predanošću i radošću stvaralaštva mojih dragih Kolarina, vrline koje se danas teško nalaze i u profesionalnom teatru, zajednički ostvarujemo već treću predstavu. Riječ je o premijeri teksta moga dragog prijatelja iz djetinjstva, Joza Lovrića, napisanog starim dubrovačkim jezikom koji se danas više ne čuje na našim ulicama, a koji družina Kolarin - srećom! - uspješno njeguje“.

Amatersku kazališnu družinu Kolarin osnovale su, 4. listopada 2010. godine, članice najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu „Sve o ženama“ Mira Gavrana. Družina sada broji dvadesetak članova i od osnivanja do danas izveli su pet predstava koje je pogledalo više od 11 500 gledatelja.
Jedan od najvećih uspjeha je osvajanje nagrade za njegovanje kulturne baštine i zavičajnog govora na 53. Festivalu kazališnih amatera.
Kolarin je osnovan u cilju promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca.
 

Iz kategorije: Vijesti