Datum objave: 09. Travanj 2015

Župani jadranskih županija:Nedostatak državne strategije nas koči!

Diana Ferić
Diana Ferić

Župani i zamjenici župana jadranskih županija, među kojima je bio i šibensko – kninski župan Goran  Pauk, razgovarali su u Puli o izradi razvojnih županijskih strategija te o jadransko-jonskoj strategiji, a kako je poslije sastanka rekao istarski župan Valter Flego, zaključeno je da se sve smjernice do lipnja pošalju Europskom parlamentu te kako "nepostojanje državne razvojne strategije otežava izradu županijskih", propćili su iz Udrige županija.

Domaćin, istarski župan Valter Flego rekao je u izjavi za novinare da su župani raspravljali o dvjema temama - o izradi razvojnih županijskih strategija te o jadransko-jonskoj strategiji i makroregiji.

Zaključeno je da se sve smjernice do lipnja pošalju Europskom parlamentu kako bi ta strategija mogla biti gotova do listopada ove godine. "Složili smo se da zbog nepostojanja državne strategije imamo određenih teškoća pa smo pokušali s Ministarstvom regionalnog razvoja uskladiti dinamiku tako da mi kao županije izrađujemo svoje strategije te zajedničke prioritetne projekte prijavljujemo državi koja ih može uvrstiti u nacionalnu strategiju", istaknuo je Flego.

Ocijenio je kako "nepostojanje državne razvojne strategije otežava izradu županijskih pa je potrebno uskladiti dinamiku i uspostaviti partnerski odnos" s mjerodavnim ministarstvom.

Po riječima primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, jadransko-jonsku strategiju nužno je definirati i uvrstiti u strateške dokumente Republike Hrvatske, a kao ključne projekte unutar te strategije istaknuo je jadransko-jonsku autocestu s krakovima koji nedostaju i jadransko-jonski plinovod.

Na zatvorenom sastanku sudjelovao i Ivan Jakovčić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je bitno pravilno trasiranje autoceste koja treba prolaziti kroz tu županiju kako se ne bi dogodilo da autocesta ode izvan Hrvatske.

Na sastanku zatvorenom za javnost sudjelovao je i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, koji je o onome što je govorio medije izvijestio priopćenjem. Kako je naveo u priopćenju, govoreći o strategiji EU za jadransku i jonsku regiju, za koju je glavni izvjestitelj Europskog parlamenta, rekao je kako je njegov cilj pripremiti izvješće s prijedlozima razvojnih projekata.

Župane i direktore razvojnih agencija pozvao je na suradnju te da mu dostave razrađene projekte važne za Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Predstavio je i mogućnosti financiranja takvih projekata na području jadransko-jonske regije novcem iz Europskog fonda za strateške investicije, tzv. Junckerovog fonda.

Jakovčić je najavio da će prvi nacrt njegova izvještaja o strategiji biti pripremljen u lipnju. O konačnom tekstu tog dokumenta Europski parlament, kako se očekuje, raspravljat će na skupnoj sjednici u jesen ove godine.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti