Datum objave: 09. Ožujak 2015

Županijska skupština:Stranačka stega i u raspravi o istraživanju nafte u Jadranu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zaključak o neprihvaćanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnim poljima 8, 10 i 11 Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu prihvaćen je na današnjoj sjednici Županijske skupštine, ali se neki vijećnici oko tog opće važnog pitanja bitnog za održanje turizma i ribarstva u Šibensko – kninskoj županiji nisu mogli izdiću iznad stranačke pripadnosti pa su u svojim objašnjenjima doslovno prepričavali stavove svojih stranačkih čelnika.
 

Župan: Vlada nije poštivala ni zakonske odredbe ni demokratsku proceduru

Šibensko - kninski župan Goran Pauk, kao predlagač tog zaključka objasnio je kako u tom projektu nije poštivana ni demokratska ni zakonska procedura pa je najprije odlučeno da se ide i istraživanje, određena su istražna polja i koncesionari, a onda se krenuo u izradu strateške studije. „To je kao da mi donesemo prostorni plan pa onda kada ga prihvatimo izrađujemo stratešku procjenu koja mora biti njegov sastavni dio. Trebalo je najprije izraditi stratešku procjenu pozitivnih i negativnih posljedica ispitivanja i eksploatacije nafte i plina, a onda odlučiti što “, objasnio je župan uz napomenuo kako ta tri polja ne bi trebalo prihvatiti zbog blizine Nacionalnog parka Kornati i opasnosti za taj akvatorij koji prelazi i nacionalni značaj. Zmajerio je Vladi što nije tražila mišljenja jeidnica lokalne samouprave na prostoru kojih bi s enafta trebala istraživati.
 

Podržao ga je Stipe P etrina nezavisni vijećnik iako mu je spočitnuo kako je njegov istup licemjeran jer da je „HDZ –ova vlada donijela Zakon o zaštićenom ribolovnom pojasu“ takav projekt ne bi bio moguć s čim se Župan nije složio.
 

 SDP i HNS: Županija nije nadležna za tu temu, župan krši Posllovnik i Statut

Jadranka Blaće, vijećnica SDP-a i Vlatka Duilo, vijećnica HNS –a, opcija koje se zalažu za istraživanje nafte u Jadranu optužile su Župana da tim zaključkom „manifestira političku volju svoje stranke, HDZ-a.
 

Jadranka Blaće reagiral je dost burno tvrdeći kako je stavljanjem te točke na dnevni red Županijske skupštine prekršen Poslovnik jer da je riječ o problemu koji nije u nadležnosti lokalne samouprave. „ Mislim da je puno primjereniji prijedlog premijera Milanovića da se ide na izjašnjavanje referendumom. Osim toga mi još nismo ni odredili na koji način ćemo gospodariti Jadranom i koje su nam djelatnosti strateške“, istaknula je Blaće, a predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić joj je uzvratio kako bi ona zabranila Županu da obrazloži ono što je sam predložio, a dodao je da ga čudi što to traži ona koja je po struci pravnica.

Zlatka Duilo ustvrdila je također kako je Zaključak nepotreban jer to nije u djelokrugu ovlasti lokalne samouprave i da je on u suprotnosti sa Statutom Županijske skupštine. Istaknula je da su dovolje primjedbe koje je župan uputio na Okvirni plan tijekom javne rasprave i da je „Županija time ispunila svoju obveze“, dodavši kako je u njima zapravo stav njegove stranke. U svom obrazloženju Duilo je zapravo ponovila sva opravdanja za projekt istraživanja nafte u Jadranu koja je bezbroj puta već ponovio Vrdoljak, ministar gospodarstva i čelnik njezine stranke. Jedan od argumenata bio je da se zalihe nafte u Jadranu istražuju već više od 40 godina te da Talijani na svojoj strani Jadrana imaju 133 bušotine.

Na kraju je Zaključak sastavni dio kojeg su i primjedbe koje su već upućene Ministarstvu gospodarstva prihvaćene velikom većimo s 24 glasa ZA, jedim protiv i 6 suzdržanih.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti