Datum objave: 20. Veljača 2015

Studij energetike u Šibeniku starta od jeseni, tridesetak maturanata već ga stavilo među prioritete

Diana Ferić
Diana Ferić

Dislocirani, preddiplomski studij  Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora  Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje  zagrebačkog Sveučilišta  proradit će   ove jeseni, a njega  je, kao jedna od izabranih fakulteta do sada prijavilo 35 maturanata, potvrdili su predstavnici tih fakulteta koji  danas borave u Šibeniku. U pratnji domaćina, čelnih ljudi Grada Šibenika i Šibensko - kninske županije te Studentskog ureda koji djeluje u Šibeniku obišli su prostor iNavis centra u kojem će taj studij s četiri pripadajuća laboratorija biti smješten, a nakon toga  je održan  okrugli stol na kojem je bilo riječi o tomu što je i kako do sada sve napravljeno kako bi taj studij bio osnovan te koje su predstojeće zadaće koje moraju biti obavljene kako bi taj studij proradio.

 

Prof. dr. sc. Davor Petrinović, bivši prodekan FER-a na primjeru nedavno osnovanog sveučilišnog vojnog studija u Zagrebu  nabrojao je više od 35 stvari koje još treba napraviti  kako bi se studij ustrojio i kako bi imao sve što po zakonu mora imati, a prvi korak  bit će osnivanje privremenog vijeća u kojem će biti predstavnici svih institucija  koje sudjeluju u njegovom osnivanju. "Primjer Vojnog sveučilišta koje je osnovano lani u Zagrebu i bilo je u sličnoj poziciji kao što je sada Studij  energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora pokazuje da se  na vrijeme može napraviti sve što je je potrebno kako bi studij ujesen upisao prve studente. Financiranje je iznimno važno i što prije treba utvrditi koji su izvori financiranja. Veliki dio tereta će trebati podnijeti lokana samouprava, Grad i Županija.   Tu će morati raditi najmanje 50 profesora.U prvoj godini bit će potrebno najmanje 10 profesora i nastavnika i pet do deset suradnika te stručne ljude za vođenje laboratorija. generalno kad se gleda to je 7 000 eura po studentu godišnje. Vidjet ćemo hoće li novac za to osigurati Ministarstvo znanosti", kazao je.

 

STUDENTI ĆE STUDIRATI I RADTI NA INOVATIVNIM PROJEKTIMA

Nije navedeno  iz kojih će se sve izvora Studij financirati i koje su financijske obveze lokalne samouprave, a koje Sveučilišta i Ministarstva znanosti. No šibenski gradonačelnik kaže kako je to sve  već riješeno i kako će glavninu troškova pokriti Norvežani s kojima je Grad Šibenik sklopio ugovor za drugu fazu  uređenja inovacijskog centra  iNavis -u.

 

 "Iznimno je važno da studij što kvalitetnije krene jer  se  jutru poznaje dan Vrlo je važno da dobijemo četiri laboratorija i jednu  da studenti mogu ovladati temeljnim znanostima. Opremanje svakog laboratorija  stoji  milijun kuna.  Očekujem jaku potporu gospodarstva jer su to potencijali koje će oni koristiti za pet šest godina. Pozivam tvrtke da već na prvoj godini  podijele stipendije studentima. jer to daje jedna imidž studiju i pokazuje da gospodarstvo prihvaća ovaj projekt", kazao je prof.dr.sc Nediljko Perić, bivši dekan FER -a koji je uz Ivana Juragu, bivšeg dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje velikim djelom zaslužan što je Šibenik dobio taj studij jer su oni vrlo brzo prihvatili projekt takvog studija u Šibeniku, kao začetka budućeg sveučilišta  koju je pokrenuo još prije pet godina  Zvonka Pešića, vlasnik  Privatne gimnazije u Šibeniku koji je i danas na okruglom stolu apelirao da se to  do kraja prepusti  znanstvenicima  koji, kako je kazao, imaju drukčiji mentalno sklop, drukčiji model razmišljanja od političara.

 

ŠIBENIK IDEALAN ZA STUDIJ ENERGETIKE

Prof.dr.sc Ivan Juraga istaknuo je kako je osnivanje Studija povijesni iskorak i za  oba fakulteta koja iza njega stoje budući da će se na njemu studirati onako kako se to radi u nekim  razvijenim europskim zemljama popu Njemačke pa će studenti imati prilike i za istraživački rad  jer će s profesorima raditi na konkretnim inovacijskim projektima. " Grad Šibenik je s obzirom na svoje prirodne ljepote i resurse, ali i postojanje pogona za obnovljivu energiju, vjetroparkova koji su ga okružili, ali i proizvodnju  na industrijskoj zoni Podi  idealno mjesto za osnivanje ovakvog studija", zaključio je Juraga. 

Iz kategorije: Vijesti