Datum objave: 13. Veljača 2015

Knin dobiva spomenik Franji Tuđmanu visok 3 metra, traži se idejno rješenje

Diana Ferić
Diana Ferić

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac raspisala je u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika natječaj za spomenik Franji Tuđmanu koji bi trebao biti postavljen u parku ispred zgrade kninske Gradske uprave. Bit će visok 3 metra,a koštat će s PDV -om 900 000 kuna.Spomenik bi trebao biti svečano otkriven 5. kolovoza, na 20. godišnjicu Oluje, prenosimo s tportala.

 

Zajedno s postoljem, treba biti visok najviše tri metra, a zadani materijal je aluminij ili bronca.

Gradonačelnica Rimac ima viziju kako bi spomenik trebao izgledati. 'S obzirom na važnost Franje Tuđmana za Grad Knin i Oluju, želja je naručitelja da bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu Grada Knina, npr. ljubljenje zastave, podignute ruke i slično, ali to ne uvjetuje isključenost drugačijih umjetničkih rješenja', kaže se u natječajnoj dokumentaciji. 

Pravo na sudjelovanje u javnom natječaju za izradu aluminijskog ili brončanog Tuđmana imaju sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od ova tri uvjeta: moraju biti autori najmanje tri skulpture u javnom prostoru, moraju biti umjetnici sa završenom Likovnom akademijom ili umjetnici s referentnom umjetničkom djelatnošću u priznatim galerijskim prostorima u Republici Hrvatskoj. 

Na natječaj su pozvani i akademski kipari Kruno Bošnjak, Tomislav Kršnjavi i Kuzma Kovačić. Bošnjak je autor dviju bisti ispred rodne kuće Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću dok je Kuzma Kovačić autor Tuđmanovog spomenika u Škabrnji. 

Iz kategorije: Vijesti