Datum objave: 12. Veljača 2015

Prepuna Gradska vijećnica: Aktivisti Živog zida ušli s transparentima

Igor Bergam
Igor Bergam

Veliko zanimanje i žustru  raspravu koja se protegnula na više od dva sata izazvao je današnji skup  u Šibeniku na kojem je prezentirana  Strateška studiju o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš  programa istraživanja i eksploatacije  nafte i plina u Jadranu.  Skup  je  najavljen kao  savjetovanje  sa zainteresiranom javnošću.  Predstavnici Agencije za ugljikovodike  i izrađivača Studije, tvrtke iscrpno su je predstavili, a Barbara Dorić, direktorica Agencije  ustvrdila je kako  se nezadovoljstvo u javnosti spram tog projekt pojavilo zbog  toga što sadržaj Studije nije dovoljno  razumljivo  prikazan građanima.

 

"Najveći interesi koji vladaju, a ujedno i strahovi stanovnika ovog područja, vezani su uz teme ribarstva i turizma što je apsolutno razumljivo uzimajući u obzir činjenicu da se stvara percepcija da se netko u ovoj državi jučer sjetio da bi se sutra moglo bušiti u Jadranu. U Jadranu se buši preko 40 godina ali nikada po ovako strogim kriterijima koji su danas ovdje predstavljeni. U tom je svjetlu Barbara Dorić naglasila kako ovaj projekt treba čim više komunicirati kako bi se sva javnost upoznala s koristima, a i zajednički razradili nedostatci. Prije nepune dvije godine bušiti se moglo i na otocima i u priobalju, a sada se uspostavio potpuno drugačiji regulatorni okvir, istaknula je Dorić. No rasprava je pokazala da zainteresirani građani jako dobro shvaćaju o čemu je riječ, ali s ene slažu najprije s načinom na koji je ta studija  izrađena ali većina ne prihvaćan niti da se nafta i  plin istražuju u hrvatskom akvatoriju , a kamoli da se eksploatiraju.

 

"Ova javna rasprava nema smisla jer vi ste dobili zadatak  da to tako napravite  i vis ste napravili sve da dokažete da je to opravdano. No iza toga stoji naftni lobiji kojima je u interesu  da ovo područje iscrpli  i onda će  dalje, a Vlada  to prihvaća kako bi napunila proračun. No mi   to što vi tvrdite ne vjerujemo niti vjerujemo ovoj ni bivšoj vladi. Ni baba s pijace ne bi pristala da za četiri pet milijardi  kuna  ugrozi turizam kao djelatnost koja godišnje donosi 75 milijuna  kuna", kazao je Srećko Truta iz OrAH-a. Barbara Dobrić mu no nije željela odgovoriti i njegov  istup okarakterizirala kao  politički. Protiv Studije i  istražnih polja u blizini Kornata i na granici ekstrateritorijalnih i teritorijalnih voda,  na udaljenosti od 6 kilometara od  šibenskih otoka  izjasnili su se i Emir Berbić i Goran Grguričin u ime Otočnog sabora, a Erika Popović iz Plavog vala je upozorila kako Studija ima iz nedostatka koje su  utvrdili  znanstvenici  s kojima ekološke udruge kontaktiraju, primjerice  kakvi  će i kolike jačine biti potresi prilikom bušenja  te da je treba odbaciti. Kazala je  da bi trebalo razmisliti  tome koliko je nafta potrebna kada se pametne  države sve više okreću solarnoj energiji. Za skup su se jako dobro pripremili i pročelnice županijske uprave , Sanja  Slavica Matešić, Anita Babačić Ajduk i Jadranka  Fržop koje su upozorile  na nepoštivanje procedure te niz  nelogičnosti i nedorečenosti koje ta  studija sadrži i za to dobile pljesak nazočnih građana.

 

Šibensko - kninski župan je  napomenuo kako  to što nakon  niza postavljenih pitanja i dobivenih odgovora  nema daljnje diskusije ne znači da su oni koji su pitali zadovoljni  i da to prihvaćaju  već da je najvažnije da se čuje stav javnosti koji mora biti uvažen. " Ni ja nisam zadovoljan  odgovorima  koje sam ovdje čuo od predstavnika Agencije  i izrađivača studije  i s takvim stavovima se ne slažem, pogotovu kad je riječ o  tezama  kako  platforme  neće  u vizualnom smislu narušavati okoliš ili da  oko tog dijela pomorskog dobra nije potrebno  tražiti stavove lokalne samouprave", istaknuo je.

 

Aktivisti živog zida su napravili svojevrstan hepening. Na skup su došli s transparentima o tomu da ne žele bušenje nafte  u Jadranu, a usred skupa jedna njihov aktivist  je Barbari Dorić uručio dvije boce s morskom vodo , u jednoj čistom, a u drugoj je na površini plivala nafta.

 

Objavljeno ranije:Šibenčani su pokazali veliko zanimanje za današnje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o „Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu“. Gradska vijećnica je prepuna, tu si i aktivisti Živog zida s transparentima "Ne bušenju nafte u Jadranu". U uvodu je župan Pauk kazao kako je protiv načina na koji se krenulo u ovaj projekt bez konzultacije s lokalnom samoupravom te da je protiv istraživanja i platformi u blizini Kornata.

Savjetovanje organizira Šibensko-kninska županija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Agencijom za ugljikovodike, a izlaganju su nazočni predstavnici Agencije za ugljikovodike i predstavnici izrađivača Studije tvrtka “Ires ekologija” d.o.o. 

Iz kategorije: Vijesti