Datum objave: 29. Siječanj 2015

Srdačan susret Ivana Ninića i Milanke Opačić na tribini o oprostu dugova građanima u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Tribina  Milanke Opačić, potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice socijalne politike i mladih u Šibeniku, koju je organizirao GO SDP –a, izazvala je veliko zanimanje građana. Na njoj je bio i  bivši šibenski SDP –ov čelnik Ivan Ninić koji  je nedavno izašao iz bolnice i srdačno  se pozdravio s bivšom stranačkom kolegicom.

“ Moramo misliti na 60 000 socijalno najugroženijih građana. Banke, teleoperateri, državna poduzeća, a od danas i Porezna uprava, prepoznali su težinu socijalne situacije i pokazali društvenu odgovornost”, poručila je u Šibeniku potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

“Pokušajte vi platiti račune ako niste primili plaću 4 mjeseca, ovo je zbog teške krize postao teret određenom dijelu građana. Onom dijelu socijalno ugroženih koji se našao na granici siromaštva”, u uvodnom je izlaganju istaknula Opačić.

“Cilj je da pomognemo građanima koji ove dugove vuku i po nekoliko godina. Za Šibenik to je 1500 socijalnih slučajeva, a ukupno je u županiji 6000 socijalno ugroženih kojima će se moći otpisati dug. Otpisom malih dugova, ova će mjera tim obiteljima omogućiti jedan novi početak”, izjavila je Opačić.

Podsjetimo, ovaj “Sporazum za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima” potpisali su različiti vjerovnici, banke, teleoperateri, državna poduzeća, državna poduzeća te neki gradovi i općine. Vlada Republike Hrvatske i vjerovnici koji Sporazumu pristupaju dobrovoljno uspostavljaju privremene jednokratne mjere koje će biti na snazi do 30. lipnja 2015. godine.

Nakon uvodne prezentacije, potpredsjednica Opačić odgovarala je na pitanja i komentare prisutnih.

Građane je zanimalo otpisuje li se uz dug i kamata na što je Opačić odgovorila potvrdno poručivši kako se kamata automatski otpisuje s glavnicom. “Dakle, kada govorimo o kriteriju visine duga, računa se samo glavnica, a kod otpisa duga otpisuje se i kamata”, zaključila je.

Uz to, najviše je interesa bilo o provjeri na ostvarivanje ovog prava, odnosno na koji način građani koji nemaju internet mogu saznati ulaze li u jednu od kategorija za otpis duga. “Provjerom u poslovnici FINE možete saznati imate li to pravo, a ondje će vas uputiti koje dokumente trebate pribaviti”, odgovorila je Opačić.

Nekoliko građana istaknulo je otpis duga kao dobru mjeru, jer “SDP mora zaštititi najugroženije”, ali ih je također zanimalo znači li to da se dužnici time nagrađuju. Opačić je objasnila kako je mjera jednokratna, odnosno, da se pomaže građanima koji su bili u dugu. “Ovo nije poruka da se računi ne plaćaju, ovo je socijalna mjera koja se provodi samo jednom, i to za one građane koji su zaista socijalni slučajevi i koji su bili blokirani do 30. rujna 2015.”, odgovorila je Opačić, prenosimo sa službene web stranice SDP –a.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti