Datum objave: 22. Prosinac 2014

GLAZBENA SENZACIJA: Sevdah made in Šibenik – bosanski „blues“ s okusom mora i soli!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčani uspješni i u sevdahu!

 

 

Promocija glazbenog albuma „Nisam te zaboravio“ bosansko-hercegovačkog pjevača Seada Krnjića Seje koja je proteklog vikenda održana u gradu Ključu u BiH, ući će u povijest kao prvo javno predstavljanje i izvođenje sevdaha, bosanskog „bluesa“, koji je nastao u Dalmaciji, točnije u Šibeniku. Naime producent i autor aranžmana te autor glazbe za pet pjesama na Krnjićevom albumu je šibenski glazbenik Darko Kalogjera, tekst za te pjesme napisao je šibenski pjesnik Dinko Škevin, jednu je potpisala Splićanka Luči Tukić, na promociji u restoranu „Ključ“ u Ključu Sead Krnjić Sejo nastupio je zajedno s klapom „Stina“ iz Šibenika, preteći vokal u Krnjićevim pjesmama bila je šibenska pjevačica Iris Milošević, a promociju je vodio šibenski novinar Nikola Urukalo!

Šibensku ekipu pojačali su, ni manje ni više, Marijan Beneš nego jedan od najslavnijih boksača bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine svih vremena koji se na Krnjićevom albumu pojavljuje kao tekstopisac te  Tomislav Antić jedan od najboljih bosansko-hercegovačkih i europskih harmonikaša!

Predstavljanje prvog nosača zvuka Seada Krnjića Seje održano je u restoranu Ključ u kojem se okupio veliki broj njegovih sugrađana, prijatelja, gostiju i uglednika iz javnog života Ključa i Općine Ključ, ali i šireg područja. Događaj  je protekao u vrlo  emotivnoj i iznimno veseloj atmosferi.  U njemu je uz jednog od najboljih bosanskohercegovačkih  harmonikaše Tomislava Antića iz Banja Luke i Krnjićevog dugogodišnjeg  glazbenog prijatelja i suradnika Safeta Halaća iz Jajca, sudjelovala i Klapa Stina iz Šibenika, koja je s Krnjićem otpjevala pjesmu „Naći ću je“. Upravo s tom pjesmom, kako je to na samom predstavljanju ekskluzivno izjavio Darko Kalogjera, Sead Krnjić i Klapa Stina nastupit će 17. travnja 2015. godine na Festivalu zabavne glazbe u Mostaru. Tom ljubavnom baladom kao vrlo dobar tekstopisac prvi put se predstavio i Marijan Beneš, koji je u restoranu Ključ doživio „standing ovation“ za svoje svjetske sportske uspjehe.

Iako su se u početku realizacije glazbenog projekta „Nisam te zaboravio“ pojavile mnoge nedoumice, ponajprije oko toga mogu li šibenski glazbenici i tekstopisac  Škevin uspješno odgovoriti zahtjevima koje su pred njih postavile specifičnosti  bosanskog sevdaha, promocija Krnjićevog debitantskog albuma potvrdila je da je taj posao vrlo uspješno odrađen. O tome govore i prve javne ocjene i na radio postajama Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine, ali i pljesak publike u restoranu Ključ, koja je gotovo razgrabila sve primjerke ovog albuma.

Predstavljanju debitantskog albuma Seada Krnjića prethodila su još dva događaja. U Vijećnici Općine Ključ, prof. Petar Gardijan sa šibenskog Veleučilišta, održao je predavanje pod nazivom „Strategija razvoja turizma – Ključ je u rukama Ključa“. Predavanju su uz načelnika Općine Ključ prof. Nedžada Zukanovića prisustvovali i njegovi prvi suradnici kojima je Gardijan prenio dio iskustava Šibenika u procesu razvoja poželjne i privlačne turističke destinacije. Također je predstavljena i posljednja zbirka pjesama Dinka Škevina „More, samo, more“, koja je tiskana upravo u gradu Ključu.  Oba događaja organizirala je Udruga Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević“, koja djeluje na području Zagreba, Šibenika i Ključa.  Predsjedniku Udruge Vinku Blaževića, Ključaninu, koji od 1993. godine živi u Stublju u Općini Bilice, načelnik Zukanović uručio je posebnu zahvalnicu za izuzetan doprinos u razvoju mnogobrojnih veza s njegovim rodnim krajem.

Iz kategorije: Vijesti