Datum objave: 05. Prosinac 2014

Veličanstvena retrospektivna izložba šibenskog slikara Dalibora Šikića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Retrospektivna izložba ulja i akvarela Dalibora Šikića prvorazredni je kulturni i umjetnički događaj koji nadilazi okvire Šibenika.                                                 

Dalibor Šikić jedan od najznačajnijih šibenskih slikara i umjetnika večeras je Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića otvorio svoju veliku retrospektivnu izložbu akvarela i ulja koja zaslužuje biti istaknuta kao prvorazredni umjetnički i kulturni događaj koji svojom vrijednošću i značajem nadilazi okvire Šibenika. Šikićev umjetnički ugled potvrdili su brojni šibenski ljubitelji umjetnosti koji su se večeras okupili ne svečanom otvorenju njegove retrospektive. Svojim dolaskom nisu iskazali samo svoju podršku ovom snažnom zavičajnom slikaru već su željeli poručiti koliko im je on nedostajao. Naime Dalibor Šikić je svoju posljednju izložbu u Šibeniku imao još 1993. godine, u sred Domovinskog rata. Od tada do danas izlagao je još samo u Rimu 1996. godine. To je njegova šesta samostalna izložba, odnosno četvrta izložba u Šibeniku što treba posebno naglasiti jer Šikić je prije svega vjerni slikar svoga zavičaja i vječni zaljubljenik u njegovu ljepotu.

O slikarskom radu Dalibora Šikića na otvaranju retrospektivne izložbe u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića nadahnuto je govorila Zdenka Bilušić. On je još jednom ukazala da je Dalibor Šikić motivski zavičajno određen, slikar koji je trajno urastao u krajolik čije su mu vedute trajna inspiracija i on ih uvijek iznova propituje ne zaboravljajući pri tome na žanrovske prizore svijeta koji pomalo nestaje. Zdenka Bilušić je uočila i jednu zanimljivost u Šikićevom slikarskom opusu, a to je posvećenost jednom nezaobilaznom zavičajnom simbolu i simbolu vremena koje iščezava – tovaru.

„Njegova su djela, kazala je Zdenka Bilušić, njegova stalna veza s djetinjstvom, sa samim sobom, s korijenima i obitelji. Njima se uvijek iznova vraća pokušavajući ih cjelovito sagledati i zatvoriti u svoje slike.“

Svečanost otvaranja velike retrospektivne izložbe Dalibora Šikića svojim su nastupima obogatili i oplemenili pjesnik Dinko Škevin i murterska ženska klapa „Mela“ koju je predvodio njen umjetnički voditelj Vedranko Šikić Balara.

Iz kategorije: Vijesti