Datum objave: 30. Listopad 2014

Vodice ujedinjene u prezentaciji antifašističke borbe i sudjelovanja Vodičana u njoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Ipak se kreće, komentirao je Josip Zanze, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica na današnjoj konferenciji za novinare angažman gradske vlasti u Vodicama oko postavljanja izložbe „Vodice u II svjetskom rati !941 . – 1944. koja će biti otvorena sutra u Gradskoj vijećnici u Vodicama i zahvalio im je za to.


Izložba je to, nastala na inicijativu članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica, a zajednički su je realizirali Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice u povodu obilježavanja 70 -te obljetnice oslobođenja Vodica od njemačke okupacijske vlasti.

 

Autorica izložbe je nekadašnja voditeljica Zbirke tiska NOB-a, a zatim i Dokumentarne zbirke NOB-a Hrvatskog povijsnog muzeja u Zagrebu mr. sc. Lucija Benyovsky s kojom su na projektu blisko surađivali Tončika Cukrov viša kustosica zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra te profesor povijesti Domagoj Menđušić, prati ratna zbivanja kronološkim redom od 1941. do 1944. u Vodicama.

 

Josip Zanze je na današnjoj konferenciji za novinare ukazao na to da su Vodičani činili dvije trećine komunista šibenskog kotara 1941. I da je oko 1 500 Vodičana na različite načine sudjelovalo u borbi protiv antifašista, a istaknuo je i otpor koji je fašistima pružen i u ostalim dijelovima tadašnjeg kotara. „Bez antifašizma Europa nije Europa, a Hrvatska bez njega bi bila Hrvatska“, citirao je Zanze predsjednika RH Ivu Josipovića. Kazao je i kako su i taj rat i Domovinski rat bili antifašistički i da imaju jednaku važnost kao i oni koji su u njima sudjelovali. Pozvao je i antifašiste i one koji ne dijele te ideje i stavove na javnu tribinu koja će uskoro biti održana u Vodicama kako bi riješili sve prijepore koji još uvijek postoje u vezi s antifašizmom u Hrvatskoj.

Svim građanima Županije čestitao je 70. godišnjicu oslobođenja od fašizma podsjećajući da su u razdoblju od 1. Do 4. Studenog bila oslobođena sva područja osim Knina za koji je bitka trajala mjesec dana.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti