Datum objave: 29. Listopad 2014

Šibenski dužnosnici u "školi poštenja":Da li u imovinsku karticu staviti krave i lovačkog psa?

Diana Ferić
Diana Ferić

Mudar dužnosnik navest će u imovinskoj kartici i ono što nije dužan prijaviti jer je imovinska kartica ogledalo njegove transparentnosti i poštenja te prva crta obrane u borbi protiv korupcije- istaknuto je na današnjoj edukativnoj radionici koju je za dužnosnike Šibensko – kninske županije te gradova i općina s njenog područja organiziralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske s ciljem da produbi njihovo znanje o sukobu interesa i pojasni  tehniku podnošenja  izvješća o imovinskom stanju odnosno imovinskih kartica te dobije od njih povratne informacije o pogrešnim, neadekvatnim i u praksi neprovedivim odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Edukativnu radionicu vodili su Dalija Orešković, predsjednica, Majda Uzelac, tajnica i Davorin Ivanjek član državnog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a priliku da se educiraju o tim važnim pitanjima te svojim primjedbama pridonesu poboljšanju Zakon i eliminaciji nelogičnosti iz njega osim dužnosnika Šibensko – Kninske županije odazvali su se dužnosnici Grada Šibenika, Grada Knina, Grada Vodica i Grada Knina, te gotovo svih općina s područja županije.

Jedna od najzanimljivijih rasprava vodila se oko važnosti i utjecaja imovinskih kartica dužnosnika na stvaranje slike o njima i njihovom poštenju u javnosti te posebno u prevenciji mogućih zlouporaba eventualnih nepreciznosti u medijima. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković naglasila je da je većima županijskih, gradskih i općinskih dužnosnika u Hrvatskoj poštena i savjesna, ali da ih u javnosti kompromitiraju nepošteni i nesavjesni pojedinci.

„Stanje je u tom smislu jako loše, kazala je ona, pa su sve češće pritužbe dužnosnika da ih se u javnosti i medijima, iako svoj posao rade predano i pošteno, etiketira uvredljivo kao foteljaše i slično. Zbog toga imovinske kartice i Zakon o sprječavanju sukoba interesa kao prevencija i sredstvo koje pomaže da se ne poljulja povjerenje građana u sustav, institucije i političke dužnosnike.  
Šibenski županijski, gradski i općinski dužnosnici imali su dosta argumentiranih primjedbi na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, među kojima je bila i recimo odredba o obveznom prijenosu upravljačkih prava na vlasničke udjele i poduzeća nakon stupanja na dužnost na ovlaštene povjerenike.
„To je u Zakonu riješeno jednom nespretnom pa i glupom odredbom, kazao je Zoran Smolić, zamjenik župana te svoju tvrdnju slikovito objasnio da to izgleda kao da je netko sakrio glavu pod krevet, a vidi mu se guza.
Zanimljiva su bila i pitanja o tome kako u imovinskoj kartici navesti primjerice vlasništvo nad kravama ili skupim lovačkim psima. Zakon takvu imovinu „ne vidi“ ali vidi recimo skuter koji košta manje od visokovrijedne rasne krave ili skupocjenog lovačkog psa.
Na takva pitanja predstavnici Povjerenstva odgovorili su da je bolje u imovinskoj kartici navesti i ono što nije obvezno pa i imovinu, recimo automobile kupljene na lizing, koje neki dužnosnik nije formalni vlasnik jer nije bitno samo poštivanje zakona kao takvog nego i stvaranje općenite slike o dužnosniku u javnosti.   
 

 

 

Iz kategorije: Vijesti