Datum objave: 29. Listopad 2014

Uređuje se Razvojni centar za aluminij sa sredstvima EU, odmah posao za dvoje mladih inženjera

Diana Ferić
Diana Ferić

Radovi na rekonstrukciji i unutarnjem uređenju prostora iNavis centru, u kojem će biti smješten Razvojno inovacijski centar za aluminij, danas su i službeno počeli, a taj bi centar treba biti otvoren za godinu dana. Odmah će se na tom projektu zaposliti dvoje mladih inženjera i to inženjer strojarstva i inženjer kemije, a ibenik bi treba postati regionalnim istraživačkim centrom na području lakih metala.

 

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna eura, a Europska unija ga preko IPA pretpristupnog fonda financira s milijun eura dok je 200 000 eura osigurati Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko – kninske županije koja je aplicirala za taj projekt i partneri, a to su iNavis centar, Grad Šibenik, Sveučilište u Splitu – Ured za transfer tehnologije. Suradnici su im Hrvatska gospodarska komora i Cronomar. Bit će uređen i opremljen laboratorij u kojem će s uglavnom raditi istraživanja vezana za proizvodnju aluminija te posebna radionica u kojoj će se raditi na inovacijama, poduzetnici će dobivati svi potrebnu stručnu i tehničku podršku. Po riječima Drage Matića, direktora Razvojne agencije taj projekt je u samom vrhu prema ispunjavanju kriterija EU koja preferira upravo rad na tehnološkim inovacijama.“ Iznimno je važno što će uz ovaj centar biti vezani i znanstvenici i što će se raditi na razvoju tehnologije, u prvom redu proizvodnje aluminija , a rezultate će moći koristiti naši poduzetnici“, istaknuo je Matić
 

To je na otvaranju radova potvrdio i šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je naglasio kako mu je posebno drago vidjeti gradilišta na kojima stoji i tabla EU što potvrđuje da smo bili sposobni dobiti europska sredstva.“ Otvaranje ovog inovacijskog centra uklapa se i u strateške smjernice naše županije i u državnu strategiju. Za nedavnog boravka u Bruxellesu jasno nam je rečeno da upravo ovakvi inovativni projekti koji utječu na razvoj tehnologije i gospodarstva imaju prednost i to je ono što Europa želi poticati“, izjavio je Pauk dodavši kako nije slučajno izabrana proizvodnja aluminija s obzirom a dugu tradiciju aluminijske industrije u Šibeniku.
 

Uz uređenje i opremanje tog Razvojno inovacijskog centra vrlo je važno i uspostavljanje mreže za podršku malim i srednjim poduzećima i inovatorima u razvoju finalnih proizvoda , u prvom redu od aluminija kako bi se i pridonijelo njihovoj konkurentnosti. Poseban cilj je otvoriti i opremiti inovativne istraživačke kapacitete za razvoj industrijske proizvodnje, posebno lakih metala.
Radove na rekonstrukciji i uređenju te zgrade u istočnom krilu iNavis centra veličine 800 četvornih metara izvodi splitska tvrtka Prolux.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti