Datum objave: 23. Listopad 2014

Zbog kreditnog zaduživanja Šibenika vijećnici SDP -a napustili sjednicu Gradskog vijeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Protiveći se  kreditnom zaduživanju Grada Šibenika kao modelu razvoja, vijećnici SDP -a napustili su danas sjednicu Gradskog vijeća i pozvali i ostale vijećnike da im se pridruže, ali ostali su usamljeni.

Tom potezu prethodila je polemika  Joška Šupe, predsjednika Kluba SDP -a  i gradonačelnika Željka burića  u kojoj su bili očiti dijametralno suprotni stavove u vezi s novim kreditnim zaduživanjem Grada Šibenika od 20 milijuna kuna i općenito podizanju kredita .

Šupe je upozorio da su Hrvatsku zaduženja dobila do sanacija bolnica, potrebe monetizacije autoceste a posezanje za novim kreditom nazvao je nesposobnošću  gradske vlasti. Zanimalo ga je i zašto će novac od kredita biti uložen i u dovršenje tvrđave svetog Mihovila kada je ta tvrđava ove godine zaradila oko 3 milijuna kuna.

Gradonačelnik Burić je pak ustvrdio da je ponosan na to novo zaduženje jer ono znači  nove razvojne projekte za Grad Šibenik, a Šupine stavove  je nazvao "pljucanjem" po vlastitom gradu".

"Nije problem u zaduživanju što biste vi koji ste radili na tim poslovima itekako morali znati i žao mi je što ne znate. Cijeli zapadni svijet  počiva na kreditnom zaduženju. Važno je u što ćete novac od kredita utrošiti i hoćete li od toga zaraditi.  Mi ćemo isplaćujući  hipoteku  INI postati gazde na teretanu bivšeg TEF-a, a u toku je i rješavanje obveza prema Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu financija. Kada je riječ o novcu koji ćemo uložiti u sveučilišne studije ja bih  se zadužio i pet puta više da stvorimo uvjete našim mladim ljudima da mogu studirati u  svom gradu. Nitko  ne može biti protiv toga. Dakle za ta dva projekta ide 18 milijuna kuna. Zato Vas molim da ne  dezinformirate javnost vođeni čistim politikanstvom. To što radite u cilju je širenja defetizma i dovođenja Šibenika u zapećak zbivanja, ali ta je priča završen",poručio je gradonačelnik Burić Šupi. Kazao je ikako je gradski proračun  u suficitu i da je Grad zadužen ispod zakonom dopuštene granice.

Današnja sjednica Gradskog vijeća je i sazvana da bi se  dodali podaci u dokumentaciju za dobivanje suglasnosti Vlade RH  da se Grad Šibenik kreditno zaduži. Naime. Ministarstvo financija vratilo je na "popravak" tu dokumentaciju. a vijećnici su je nakon odlaska SDP -ovaca jednoglasno prihvatili. Nezavisni Ante Gašperov Čače kazao je da  nije problem podići kredite nego  ih ne vraćati,a kao pozitivan primjer spomenuo je nekadašnjeg gradonačelnika Milana Aranutovića koji je također dizao kredite, ali i gradio objekte.

Iz kategorije: Vijesti