Datum objave: 16. Listopad 2014

Nakon sinoćnjeg nastupa u Splitu priče šibenskih ratnih reporterki se šire

Diana Ferić
Diana Ferić

„Šibenske ratne priče“ koje su ratne reporterke Marina Jurković, Jadranka Klisović i Diana Ferić sinoć, na poziv udruge Moj kvart, ispričale šibenskoj publici bila je zapravo večer Šibenčanki u Splitu jer uz su uz gošće Šibenčanke i organizatorica i predsjednica te udruge Milena Mratinić te Ojdana Koharović, novinarka Slobodne Dalmacije koja je modelirala tu tribinu. Udruga „Moj kvart“ taj je susret izdigla i na razinu suradnju Splita i Šibenika pa je u ime Županije bio nazočan Damir Gabrić, a u ime Grada Splita Siniša Kuko, pročelnik za kulturu koji iskazao zadovoljstvo što se takvo događanje organizira u Splitu.

 

U publici su bili i Šibenčani koji žive u Splitu. Među ratnim pričama iz Domovinskog rata na šibenskom području ispričanih prema sjećanju triju ratnih reporterki koje su cijeli rat provele na terenu, bilo je i potresnih i tužnih, ali i smiješnih i ljubavnih. Prema reakcijama, duboku su dirnule splitsku publiku. Budući da su gošće posebno istaknule kako su lokalnim novinarskim redakcijama ratne izvjestiteljice bile u većini što baš nije uobičajeno ( uz spomenute novinarke bile su to Živana Podrug, Marina Radić,Nevena Friganović, Marija Lončar, Josipa Petrina, Katarina Rudan, Davorka Blažević, Jordanka Grubač, Linda Miliša, Anita Grčić ...) Ojdana Koharović je inicirala da se sjećanja šibenskih ratnih reporterki objedine u posebnoj knjizi kako bi ostala trajno zabilježena  šibenska, „ženska strana“ priče o ratu. Jadranka Klisović je, podržavajući tu ideju, istaknula i da bi to bila prilika da se progovori o mnogobrojnim hrabrim braniteljima i njihovim zaslugama u ratu koji zaslužuju status koji, na žalost, nisu dobili, status ratnih heroja.

 

Nakon što su šibenske ratne reporterke svoja sjećanja na svoja izvještavanja u ratu, začinjena zanimljivim anegdotama, ispričala najprije u Šibeniku na tribini koju je organizirala Gimnazij Antuna Vrančić i nakon nastupa u Splitu koji je medijski bio odlično popraćen stižu im pozivi i iz drugih sredina - Vukovara, Slavonskog Broda i Dubrovnika što je dobra prilika i za predstavljanje istine o Domovinskom ratu na šibenskom području, ali i svraćanje pozornosti javnosti na ratne reportere i njihov rad i doprinos u Domovinskom ratu.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti