Datum objave: 11. Listopad 2014

Uz besplatnu sipu s orzom i bobom te dodjelu priznanja proslavljen Dan NR Bono u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zajebantski ili, književno rečeno, berekinasti duh koji olakšava život i pojedincu i zajednici, a u Dalmaciji je dio folklora, ne nedostaje Nezavisnoj Republici Bono koja je osnovana u Šibeniku prije tri godine, na teritoriju caffea Bono. Danas su, kao i svaka prava država proslavili svoj dan i tim povodom, prvi put, zaslužnim pojedincima podijelili priznanja, a nisu zaboravili ni narod kojem su dijelili besplatne porcije vrlo ukusne sipe sa mladim bobom i orzom, a jelo je pripremio Damir Marušić, dirigent Šibenske narodne glazbe. Posebnu čast uživao je počasni konzul NR Bono u Republici Hrvatskoj Ivan Rude s obzirom da je potencijalni kandidata za predsjednika RH na narednim izborima. S bijelom pregačom na sebi dijelio je razdraganom narodu jelo koje je bilo još ukusnije jer je besplatno.

 

Zaslužnim pojedincima priznanja je uručio premijer NR Bono Branko Viljac Gaža uz pomoć ministra informiranja Ivana Živkovića, a premijer i njegova supruga Rajna su prvi  kušali jelo koje se od 10 sati kuhalo na prozoru caffea Bono. Nazočan je bio i šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je jedini od lokalnih političara dobio službeni poziv jer je regionalna samouprava, kako je objasnio premijer Viljac, najniža protokolarna razina uzvanika koje su pozvali.

 

Nagrađeni su Mr. Kenneth Spenner, Šveđaninu zaljubljenom u Šibenik u kojem povremeno živi, Domagoj Šarić koji je dobio Plaketu počasnog građanina, Siniša Šime Vrcić za međunarodnu pravednost, Dragan Čičmirko Grof koji je priznanje zaslužio za humanitarne akcije, Jere Labura za razvitak individualne animacije u kulturi, Zoran Sekso za održivost ekološke osvještenosti, Ivan Rude, za doprinos razvitku znanosti i obrazovanja na području nuklearne fizike,a za životno djelo nagrađen je Vojislav Vojo Mirković čiju je bogatu biografiju s posebnim guštom iščitao premijer Gaža. Posthumno priznanje je dobio i Mirko Sekulić poznati novinar Radio Šibenika koji je u Bonu proveo veliki dio svog života, a priznanje mu je dano za medijske slobode i razvoj demokracije. U njegovo ime primio ga je njegov dugogodišnji kolega i prijatelj Brane Periša.

U njihovo ime zahvalio se Ivan Rude istaknuvši da su ta priznanja posebno dragocjena jer nisu namještena i za njih se nitko nije borio nego su došla izravno iz naroda.


Na početku svečanosti nastupio je šibenski šansonijer Vlađa Nalis, najprije sa skladom Odiseja koju je početkom 70 – tih godina izvodio Leo Martin, a to je himna NR Bono. Nakon toga je odsvirao i otpjevao dvije pjesme sa šibenskim štihom. U glazbeno – zabavnom dijelu programa nastupila je mlada violinistica aja te ansambl „Amma Gamma“.

 

Događanje ispred caffea Bono svidjelo se i nekim japanskim turistima koji su, prolazeći, zaplesali uz Vlađinu glazbu.

 

Iz kategorije: Vijesti