Datum objave: 07. Listopad 2014

PITALI SMO:Zašto poštanski uredi u Šibeniku subotom ne rade poslije 14 sati?

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve je više primjera kako centralizirane državne institucije ili nacionalne tvrtke pretvaraju Šibenik od grada u, najblaže rečeno, gradić pa i nižu razinu naselja. Počelo je sa zatvaranjem sjedišta FINA-e, Trgovačkog suda, Carine i dalje ne nabrajamo. Jedan od novijih primjera je odluka Hrvatskih pošta da niti jedan poštanski ured u Šibeniku i na širem području subotom ne radi poslije 14 sati, pa niti onaj u glavnoj pošti.

 

U Hrvatskoj pošti ističu kako su tvrtka koja se financira isključivo iz vlastitog poslovanja te posluje na potpuno liberaliziranom tržištu pa, kako kažu, donose odluke koje prije svega moraju biti poslovno opravdane jer se za svoje prihode i plaće svojih zaposlenika bori s konkurencijom na vrlo zahtjevnom tržištu.“Tako se i određivanje radnih vremena poštanskih ureda temelji na korištenju poštanskih usluga od strane korisnika u pojedinom uredu“, ističu u odgovoru na naš upit zašto su odredili takvo radno vrijeme dok primjerice u Splitu poštanski uredi subotom rade do 20 sati, a u Zadru do 19 sati.

 

U upravi HP – a napominju i da u gradu Šibeniku Hrvatska pošta ima najgušće raspoređenu mrežu poštanskih ureda s obzirom na broj stanovnika, gušću nego li po broju stanovnika ima Zagreb ili bilo koji drugi veći gradu u Hrvatskoj. Na svakih 4637 stanovnika Šibenik ima jedan poštanski ured. Za usporedbu, Zagreb ima po jedna poštanski ured na 10.572 stanovnika, Zadar na 10.726, Split na 8.100. U Šibeniku posluje 9 poštanskih ureda uz još 6 dodatnih koji se nalaze u mjestima i na otocima koji gravitiraju Šibeniku.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti