Datum objave: 03. Listopad 2014

Šibenik prvi u Hrvatskoj dobio Urbani centar za revitalizaciju povijesne jezgre

Diana Ferić
Diana Ferić

Urbani centar koji je u funkciji revitalizaciji povijesne gradske jezgre otvoren je dana su Šibeniku, a u njemu će se raditi na prikupljanju, formuliranju i promoviranju ideja i scenarija razvoja urbanog središta. U centru će zainteresiranim građanima i investitorima biti dostupni brojni dokumenti i informacije o resursima i potencijalima Šibenika. Kroz integracije s međunarodnom mrežom urbanih centara, prikupljat će se iskustva iz drugih europskih gradova.

U okviru Urbanog centra djelovat će i Urbani inkubator, namijenjen mladim poduzetnicima s područja kreativnih industrija. Inkubator će korisnicima omogućiti poslovanje u potpuno opremljenom zajedničkom radnom prostoru, pogodnom za kreativni rad, sastanke, razmjenu informacija i održavanje prezentacija. Korisnici prostora bit će izabrani na natječaju koji će uslijediti ubrzo nakon otvorenja.


Urbani centar i urbani inkubator koji su smješteni na Starom pazaru otvorio je gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić. Ispred Ministarstva kulture RH prisutne je pozdravila i Nevena Tudor Perković, voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose. Stavljanjem u pogon suvremenog 3D printera, dr. Burić je simbolički najavio kakvim će poduzetnicima prostor biti namijenjen, te je istaknuo: „Za potpunu revitalizaciju gradske jezgre, uz razvoj turizma i organizaciju kulturnog života, potrebno je poticati i otvaranje novih radnih mjesta. Arhitekti, dizajneri, informatičari i drugi mladi, poduzetni i kreativni ljudi u Urbanom inkubatoru će pronaći idealne uvjete za zajednički rad i stvaranje, a svojim prisustvom, idejama i projektima unijet će novi život u povijesnu gradsku jezgru“, istaknuo je gradonačelnik Burić



U uređenje i opremanju Urbanog centra i inkubatora utrošeno je oko 300 000 kuna, od čega je Grad Šibenik osigurao 200 000 kuna,a ostatak je namaknut iz sredstava Ministarstva kulture te iz projekta JEWEL.

Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24 eura. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 eura, od čega EU sufinancira 193.578,15 eura. Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti