Datum objave: 01. Listopad 2014

"Hodajući" u povijesnoj jezgri:Grad će riješiti sitnice, ali sam ne preuzima obvezu za stanje privatnih objekata

Diana Ferić
Diana Ferić

Lokacije u staroj gradskoj jezgri u Šibeniku na kojima njezini stanovnici imaju naviše problema i pritužaba, obišli su danas s konzervatorima zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika mr.sc. Danijel Mileta i Nikica Penđer, sa suradnicima. Obilazak je započeo kod groblja svete Nediljice, nastavio se ulicama Prolaz kroz zidine, sv. Križa i Jurja Dalmatinca i završio ispred crkve sv. Frane i zaključili kako manje intervencije koje se tiču nogostupa i skala Grad može brzo riješiti, ali da se prblemi s privatnim objektima koji propadaju n mogu svaliti samo na leđa Grada-

U staroj gradskoj jezgri postoji niz komunalnih problema, specifičnih za takve stare djelove grada u kojima gotovo svaka kuća treba dugoročnu obnovu, ali su se predstavnici gradske vlasti danas koncentrirali na one lokacije na kojima se stanje može poboljšati u kratkom roku .
„U gradskoj četvrti Stari grad ulice su uske, kuće stare, brojni stanovi trošni i normalno je da tu ima niz problema. Neke od njih smo danas vidjeli i većinu ih grad može riješiti. Radi se o nogostupima, o skalama, odronu kamenja. Veći problemi koji naravno postoje, odnose se na privatne kuće i privatno vlasništvo. Tu ćemo zajedno s konzervatorima poduzeti dopisne mjere kako bismo imali papirnate tragove prema vlasnicima objekata, jer ako vlasnici ne postupe po naputcima Grada i konzervatora, može doći do tužbi. Očekivao sam čak i više kontaktnih točaka koje Grad treba riješiti, a ovime što smo vidjeli pozabavit ćemo se u sljedećoj proračunskoj godini. Stari grad je dio kulturno-povijesne baštine Šibenika koju nastojimo revitalizirati i u njega uklopiti priču o žičarama i eskalatoru. Sukladno smjernicama konzervatora staru gradsku jezgru moramo obnavljati korak po korak. Postupak obnove je skup i dugo traje, ali mi ćemo na tom putu itekako ustrajati“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

„Ova gradska četvrt ima puno problema, ali mi smo se bazirali na sitnice jer od njih treba krenuti. Najprije se trebaju riješiti problemi na koje se građani najviše žale i koji ugrožavaju sigurnost, a to su odroni i slično. Ne možemo očekivati da netko donese 10 milijuna eura i riješi naše probleme u dva dana. Svjesni smo da grad nema toliko novca. Tu je i problem je privatnog vlasništva; ljudi žive u ogromnim starim stanovima a nemaju novca za obnovu. I drugi gradovi sa starim jezgrama imaju ove probleme, i znamo da se oni ne rješavaju preko noći. Zato treba krenuti od sitnica“, kazao je predsjednik Gradske četvrti Stari grad Toni Erceg.


Zgrada nekadašnjeg benediktinskog samostana u Kvartiru, na čije iznimno loše stanje se ukazuje već godinama, je u privatnom vlasništvu. Grad je spreman pripomoći, ali u takvim obnovama treba biti razuman, racionalan i objektivan. „Kada nekome odgovara da je privatno vlasništvo onda se ne da Gradu niti pedalj kako bi se izgradila cesta ili nogostup. Zbog toga nam i stoje određeni projekti od javnog dobra, a kada se pojave problemi na privatnom vlasništvu, onda se očekuje da ih Grad riješi. Tako stvari ne funkcioniraju. Probleme moramo rješavati zajedno, a ne ih prebacivati Gradu“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Iz kategorije: Vijesti