Datum objave: 25. Rujan 2014

Grad se zadužio za 20 milijuna kuna - oporba protiv ili suzdržana

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik će se kreditno zadužiti  20 milijuna kuna za kapitalne investicije  i to oko 12,5 milijuna kuna za skidanje hipoteke s terena bivšeg TEF -a, 300 000 kuna za  osnivanje sveučilišta Šibenik, oko 3,4 milijuna kuna  za dovršenje okoliša i tvrđave svetog Mihovila te  1,15 milijuna kuna rekonstrukciju križanja Ulice Stjepana Radića i Bosanske ulice.

 Za to je na današnjoj sjednici glasovalo  15 vijećnika dok je većina oporbe bila suzdržana ili su bili protiv,  a prije toga razvila se i polemika, posebno između gradonačelnika Burića i  SDP - ovog vijećnika i potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Šibenika Joška Šupe.

Šupe je upozorio  da je to treće  kreditno zaduženje Grada za kojim poseže  gradska vlast. Prvo je bilo za reprogram kredita za Obonjan,  a drugo od 5 milijuna kuna za tekuće poslovanje."Treba nas zabrinjavati  taj trend zaduživanja jer  učestalo uzimanje kredita prvi je znak rizika. Odakle ćemo to vraćati", upitao je Šupe, a također oporbeni vijećnik  Draško Lambaša iz HNS -a je primijetio kako se vraćanje kredita ostavlja  vlasti koja će doći nakon sadašnje te da se prošla vlast nije zaduživala već je kreditna zaduženja koja je naslijedila smanjila za 20 milijuna kuna.

Senka Ramljak, pročelnica Upravnog odjela za financije  spočitnula je  Šupi da dezinformira  javnost. Objasnila je  da je prvo zaduženje bilo potrebno i korisno za grad kako bi se mogao reprogramirati kredit kredit za Obonjan. Kazala  je kako su građani Šibenika morali platiti veliku sumu  za kamate na stari kredit zbog toga što bivša vlast uopće nije vraćala glavnicu. Drugo zaduženje je, kazala je, uobičajeno, i poslužilo je kako bi se prebrodio jaz u proračunu između prihoda i rashoda, odnosno punjenja proračuna. "To rade sve lokalne samouprave, i zadužuju se na razne načine puno više od nas", istaknula je Senka Ramljak zamjerivši kritičarima novog zaduženja što ne spominju da je postignuta iznimno povoljna efektivna kamatna stopa od svega 3,65 posto i zaključila da su s tim novim kreditom napravili odličan potez.

Primjedbe vijećnika Šupe izazvale su i gradonačelnika Burića koji je kazao kako nitko u svijetu, imao novca ili ne ne ulazi u kapitalne investicije gotovim novcem već kreditima. " Bivša vlast je grad vodila računovodstveno i nije vladala novcem kao robom. Treba znati novac oploditi, a mi  to radimo i zaduživat ćemo se, radi razvoja Šibenika i dalje", kazao je gradonačelnik.

" Sve to uspijevamo unatoč trudu da se sve što radimo devastira i što nam  državna vlast oduzimanjem prihoda pokušava iscijediti i posljednje kapi krvi smanjenjem decentraliziranih prihoda , oduzimanjem nekih prihoda i sada ovom najnovijom odlukom o smanjenu poreza na plaće koju ste i Vi podržali, a gradu će to značiti 18 milijuna manje prihoda. Mi se možemo pohvaliti da  će zahvaljujući našim potezima dvostruko manja biti otplata kredita nego  u vrijeme bivše, vaše vlasti u Gradu Šibeniku", zaključio je gradonačelnik.

Šupe je odgovorio da se njihova vlast nije zaduživala i da se to na njih ne odnosi, a ponovio je  da mu je jedini cilj ukazati na rizik koji sa sobom donosi  učestalo zaduživanje. "Mogli smo umjesto da dajemo novac za travu na stadioni na Šubićevcu taj novac dati za sveučilište, a ne da se i za to zadužujemo", primijetio.

Gradonačelnik mu je ponovno replicirao da se aktualna vlast i dalje ulagati novac u  stadion na Šubićevcu  i da se neće sramotiti njegovim izgledom, a da se on sada srami. "To radimo zbog nekoliko stotina djece koja tu treniraju, kao što smo investirali u Športski centar Ljubica u kojem su se djeca morala tuširati  hladnom vodom. Ova vlast će napraviti i sve da HNK Šibenik postane prvoligaš, a naš je zadatak da se potrudimo da prihodi proračuna budu što veći i ne trebamo se bojati zaduženja", istaknuo je Burić.

 

Iz kategorije: Vijesti