Datum objave: 23. Rujan 2014

Mimohod branitelja na 23. obljetnicu Rujanske bitke u čast pobjede i poginulih kolega

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekoliko stotina branitelja, sudionika Domovinskog rata na šibenskom području sudjelovalo je večeras u središnjem programu obilježavanja 23. obljetnice Spomendana ratnog  rujanskog podviga u kojem je u samo tjedna dana, od 16. do 23. rujna  obranjen Šibenik, ali i cijela Hrvatska. Okupili su se kod Spomenika poginulim braniteljima na Baldekinu uz koji je položen zajednički vijenac svih braniteljskih udruga i svi koji su to željeli položili su po jednu ružu na zid na kojem su uklesana imena branitelja koji su izgubili život u Domovinskom ratu. Potom je krenula svečana povorka do tvrđave svetog Mihovila koju je predvodio Šime Nimac, sin poginulog branitelja, a za njim su, uz zvukove Limene glazbe iz Vrpolja, hodali   bivši branitelj sa zastavama svih brigada koje su djelovale na šibenskom području. Nedostajali su na tom putu kojim su prolazili građani da ih bodre i zajednički obilježe sjećanje na rujansku bitku koju su dobili svi zajedno. Bilo je u prolazi više ljudi koji su se pitali zbog čega je organiziran mimohod nego onih koji su došli  kako bi  tu slavnu obljetnicu proslavili zajedno s braniteljima.

 

Na tvrđavi  svetog Mihovila  najprije je organizirano snimanje milenijske fotografije. Branitelji s majicama na kojima je pisalo „ šibenski rujanski podvig“ formirali su brojku 2014 i s rukom u zraku s podignuta dva prsta u slovo V iz helikoptera ih je ovjekovječio filmski snimatelj Šime Strikoman, a na jedna način, sa znakom pobjede helikopter u zraku pozdravljali su i ostali građani okupljeni na tvrđavi na kojoj je pozornica bila  ne baš dobro popunjena.

 

Program je počeo čitanjem brzojava koji su šibenski branitelji poslali svom ratnom zapovjedniku Milivoju Petkoviću koji se nalazi u Haškom pritvoru u kojem su mu poručili da su u mislima s njim . U pozdravnom govoru šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić poručio je braniteljima da su u rujanskoj bitci vratili ponos Šibeniku . „ Nije slučajno što s eta bitka odigrala u rujnu kada slavimo Dan grada Šibenika i blagdan njegovog zaštitnika Sv. Mihovila. Uz Božju pomoć i snagu koju smo crpili iz naših obitelji napravili smo prekretnicu u Domovinskom ratu, a mi koji sada imamo čast voditi ovaj grad vratit ćemo mu ponos koji je imao kroz povijest“, poručio je Burić.

 

Šibensko – kninski župan Goran Pauk je podsjetio na značenje rujanskog ratnog podviga u kojem je neprijatelj odbačen 20 kilometara i u kojem je spriječeno da Hrvatska bude presječena. „Ovdje je pukao san o velikoj Srbiji. Uspomena je puno i stalno naviru, ali kod svih vas vidim i tugu zbog onih koji nisu s nama i kojima najviše moramo biti zahvalni zbog pobjede koju smo postigli“, kazao je Pauk. Milivoj Poljičak je u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata zahvalio svima koji su im pomogli da organiziraju program na tvrđavi od gradske i županijske vlasti do sponzora. Kazao je i kako je današnja bitka branitelja usmjerena na to da se sačuvaju časne uspomene na poginule u Domovinskom ratu te da ostanu postojani i uspravni i pod teretom nekih osuda i razočarenja.

 

Snažan pljesak dobio je i Ivan Vekić, ratni ministar u Vladi RH i počasni predsjednik Specijalne policije kojeg je publika, nakon vrlo emotivnog govora, na nogama. Priznao je kako je cijela Vlada u vrijeme rujanske bitke za Šibenik strepila nad Šibenikom i strahovala hoće li uspjeti odoljeti napadima: „ Strepili smo nad Šibenikom i pitali se hoćete li izdržati, hoćemo li biti presječeni. Treba otvoreno kazati da je cijelo zaleđe bilo protiv hrvatskog Šibenika.“, kazao je Vekić i i nastavio. „Nama braniteljima se dana spočitavaju neke privilegije. Znate li što su naše privilegije? Naše privilegije su ulice, gostionice, bolnice, ludnice i kaznionice. Dajemo im sve te privilegije samo za jednu mirno prospavanu noć“, istaknuo je Vekić dodavši kako je već u poznim godinama i kako ga je jedino strah susreta s poginulim braniteljima na dugom svijetu. „Strah me jedino da od mene ne okrenuo glavu“, zaključio je. Obilježavanje Spomendana na ratni rujanski podvig koji je organiziran na današnji dan kada je  nakog sedfam dana prestala opća opasnost za šibensko područje i kada je nečprijetlj lodbačen i poražen, nastavljeno je kulturno umjetnuičkim porgramu u kojem su sudjelovali Ante Šutra Nadomir Tadić koji je recitirao svoju poeziju te klape i  kulturno - umjetnička društva, a nakon toga je za sve branitelje organiziran domjenak.

 

Iz kategorije: Vijesti