Datum objave: 17. Rujan 2014

U Pragu predstavljena djela Šibenčanina Ive Vitića, poznatog hrvatskog arhitekta

Diana Ferić
Diana Ferić

Život i rad jednog od najvažnijih i najplodnijh predstavnika hrvatske moderne arhitekture, Šibenčanina Ive Vitića, autora zgrade bivšeg Doma JNA u Šibeniku predstavili su na ovogodišnjem Svjetskom festivalu arhitekture i urbanizma u Pragu(Architectural Week Prague 2014, 15.9.-12.10.) Bacači Sjenki (doc. sc. Sandra Uskoković i intermedijalni umjetnik Boris Bakal).

Bacači Sjenki na festivalu su  predstavili maketu Vitićevog „šarenog“ nebodera u Laginjinoj ulici (autor makete je arh. Marko Ambruš) i fotografije reprezentativnih arhitektonskih zdanja Ive Vitića (iz Arhiva Bacača Sjenki, Nepoznatog Zagreba, Slobodnih veza te kolega arhitekata).  Između ostaloga, na festivalu su predstavljeni i dijelovi budućeg dokumentarca „Betonska ljubav/nica“ o procesu obnove nebodera čija se svjetska premijera očekuje početkom 2016. godine.

 

Inače, Bacači Sjenki i njihov voditelj Boris Bakal već 10 godina sa suvlasnicima i stanarima nebodera rade na zaštiti, obnovi i održivom korištenju ovog kulturnog spomenika, a tijekom cijelog procesa ovog umjetničkog projekta zajednice snimaju dokumentarni film „Betonska ljubav/nica“ i dokumentiraju sva zbivanja i dinamike oko nebodera u Laginjinoj u Zagrebu.

Ovo predstavljanje slavnog arhitekta koji je između ostaloga projektirao „Kockicu“ bivše sjedište CK SKH i Pionirski grad (danas Grad Mladih), ali i zgradu bivšeg doma JNA u Šibeniku početak je priprema Bacača Sjenki za realizaciju velike izložbe povodom stogodišnjice rođenja Ive Vitića u 2017.godini.

 

Ovo je najveće predstavljenja rada i djela arhitekta Ive Vitića od njegove smrti 1986. godine.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti