Datum objave: 02. Rujan 2014

Predstavljen program jubilarnog Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku

Nina Medić
Nina Medić

Jubilarni, deseti po redu Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku svečano će biti otvoren u petak u 20.30 sati na tvrđavi sv. Mihovila, što je ujedno i glavna novost ovogodišnjeg izdanja sajma. Kao glavna atrakcija ovogodišnjeg sajma, na današnjoj press konferenciji održanoj u Uredu gradonačelnika, predstavljen je glazbeno-plesni nastup 'Makedonska falanga' iz Skopja koji će biti izveden u subotu, 6.rujna u 13 sati ispred gradske vijećnice te isti dan u 19 sati. Sajam će se održati od 5. do 7. rujna, a ove godine, a na njemu će sudjelovati preko 300 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

„Ove godine sajam je malo osvježen, imamo i redizajnirani plakat te  službeni poklon Sajma za što je izabrana ručno izvezena šibenska kapica iz radinosti Dubravke Đurđević. Ovim putem pozivam sve građane i goste da u što većem broju dođu na Srednjovjekovni sajam“, kazao je na konferenciji Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika.

Uz Penđera na konferenciji su sudjelovali  i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Joško Babačić iz Gradske straže, Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik i Ante Glavurdić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Osim makedonske atrakcije, na ovogodišnjem sajmu posjetitelje će u doba Srednjeg vijeka ponovno vratiti paljba iz topova, predstavljanje tradicionalnih obrta i zanata, performansi Gradske straže, žongliranje, Paška alka, viteške borbe i još mnogo zanimljivih točaka.

„Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku jedan je od prvih festivala u Šibeniku i ponosni smo što traje već 10 godina. Festival je osmišljen s ciljem produženja turističke sezone, u čemu i uspijeva, stoga je to festival i građana Šibenika i gostiju. Jedino što nas ove godine brine je vrijeme, na koje na žalost nemamo utjecaja već samo možemo moliti Boga da nam podari sunce jer alternative za odgađanje festivala jednostavno nemamo“, kazao je Dino Karađole.

Joso Smolić naglasio je kako je to obrtničko-kulturni sajam te kako će i ove godine obrtnici, krizi usprkos, dati svoj značajan doprinos. „Šibenik je prvi grad koji je krenuo s idejom Srednjovjekovnog sajma, a naš primjer su slijedili i drugi gradovi što znači da je sajam itekako prepoznat  stoga ni ove godine ne sumnjam u veliki odaziv posjetitelja.“

Više o samom program kazao je Ante Glavurdić: „Osim Makedonaca, na sajam nam ove godine dolaze i gosti iz Italije, Slovenije i Njemačke. Sajam će biti otvoren od petka od 12 sati, dok je svečano otvorenje u 20.30 na tvrđavi sv. Mihovila. Nastupi će svakog dana trajati do ponoći, a festival se zatvara u nedjelju u 14 sati. Predstave i sve performanse osmislio je scenarist Serđo Mioč. Također, bitno je istaknuti da ćemo sutra ispred Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik građanima dijeliti karte. Ulaz na svečano otvaranje je besplatan, ali uz obavezno predočenje karte.“

Na organizaciju ovogodišnjeg sajma je utrošeno oko 400 000 kuna, a novac osiguravaju sponzori i Grad Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti