Datum objave: 01. Rujan 2014

Uspješna poljsko-hrvatska suradnja: Na Podima otvorena tvrtka za preradu jestivog ulja

Nina Medić
Nina Medić

Poljsko-hrvatska tvrtka 'Bio ulja d.o.o' koja se bavi prikupljanjem i preradom iskorištenog ulja iz domaćinstava koje se zatim prerađuje i koristi kao bio dizel, otvorena je danas u industrijskoj zoni Podi u Šibeniku. Investicija je vrijedna oko 1,5 milijuna kuna, a u tvrtki je stalno zaposleno šest radnika. Otvaranju tvrtke prisustvovao je i Janusz Tatera, poljski konzul u Hrvatskoj, budući su poljaci uložili 90 posto kapitala u tvrtku.

Više o samoj tvrtci i čime se ona bavi kazao je Jere Pešić, dirketor 'Bio ulja': „Naša firma se bavi prikupljanjem neopasnog otpada, točnije otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava. To korišteno ulje mi tu pročišćavamo i skladištimo i ono kao takvo ide u strane zemlje, uglavnom unutar Europske unije, gdje se kao sirovina koristi u proizvodnji bio dizela. Ulje prikupljamo diljem Dalmacije, od Cavtata do Novalje i Like plus naši otoci, Hvar, Brač, Korčula. U budućnosti se planiramo razvijati i proširiti se na druge regije.

Drago nam je da smo u kratkom roku i mi postali dio ove poduzetničke zone i mislim da se uz određenu dozu upornosti i dosta dobre komunikacije mogu napraviti prave stvari te mislim da smo dobar putokaz domaćim i stranim investitorima.“

 „Jako puno poljskih investicija je trenutno na terenu Hrvatske. Nekoliko u okolici Varaždina, a jako puno poljaka kupuje hrvatske nekretnine. Ovo možda i nije nekakva velika investicija, ali puno znači i sve u svemu mislim da smo napravili dobar posao“, kazao je na otvorenju Janusz Tatere, konzul Republike Poljske.

Otvorenju je prisustvovao i Goran Puk, župan Šibensko-kninski koji ističe kako je otvaranje tvrtke Bio ulje primjer kako gospodarenje otpadom može utjecati na gospodarski rast i održivost. „Ovo je primjer kako nešto, s čim do jučer nismo znali gdje ćemo i što ćemo, ima jednu kvalitetnu trgovačku-gospodarsku iskoristivost. Meni je posebno drago što se ova suradnje odvija s poljskom tvrtkom jer županija se priprema na potpisivanje sporazume u suradnji sa šleskim vojvodstvom u Republici Poljskoj i ovo je jedan dobar primjer uspješne suradnje Hrvatske i Poljske.“

„Ono što je po meni bilo upečatljivo je to što je poljski konzul rekao da je zona Podi jako dobro opremljena, ali mislim da je to u isto vrijeme opomena nama jer se još uvijek ne zna kakva je zona Podi i koje su njene mogućnosti. Koliko sam čuo od gospodina Terzanovića, direktora zone Podi,tvrtka koju danas otvaramo je najbrže došla do svih potrebnih papira i dozvola. To znači dvije stvari; da se učimo brzo izdati dozvole, dakle biti prijateljski nastrojeni prema svakom potencijalnom investitoru te pokazati koje su mogućnosti ove investicijske zone“, izjavio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Jakov Terzanović, direktor industrijske zone Podi, najavio je kako je u toj poduzetničkoj zoni u pripremi još pet projekata koji će značiti posao za 100-tinjak ljudi.

Iz kategorije: Vijesti