Datum objave: 31. Kolovoz 2014

Radionice o šišmišima JU NP Krka još jednom razveselile najmlađe

Diana Ferić
Diana Ferić

Raj za djecu bio je večeras Trg kneza Domagoja u Skradinu zahvaljujući Noći šišmiša koju su, četvrtu godinu za redom organizirala JU NP Krka kako bi razvijala ekološku svijest kod djece i ukazala na važnost postojanja i zaštite kolonije šišmiša u tom nacionalnom parku koji su i pokazatelj zdravog okoliša. U njemu živi nešto manje od polovice cijele populacije šišmiša u Hrvatskoj
Organizirane su dječje likovne radionice i interaktivne igre - šišmišolimpijada, špilja dugonogog šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom i postavljanje prve kućice za šišmiše, a popularno je bilo o tetoviranje šišmiša airbrush tehnikom na kožu.

Nakon toga prikazana je predstava Mala gusjenica u izvedbi kazališta „Tvornica lutaka“ iz Zagreba. Priča prati malu zelenu gusjenicu koja napušta dom u potrazi za svojim identitetom. Na tom putu susreće zanimljive likove poput krijesnice, bubamare i dva mrava.
U Hrvatskoj živi 35 svojti šišmiša. U Nacionalnom parku „Krka“ evidentirano ih je 17 što je oko 48,6 posto ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj. U špilji Miljacka II u NP „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko 7 000 jedinki.

 

Iz kategorije: Vijesti