Datum objave: 26. Kolovoz 2014

Ministar Matić popričat će s mitropolitom o incidentu na pokopu branitelja Beadera

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo branitelja upoznato je s incidentom koji je izazvao šibenski paroh prilikom ukopa 54 – godišnjeg Šibenčanina Vojislava Beadera, hrvatskog branitelja i o tome će razgovarati s novim mitropolitom Porfirijem koji će ga uskoro primiti, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Kabineta ministra Predraga Matića na naš upit o tomu što je poduzeo u vezi s tim sramotnim parohovim činom i zaštitom digniteta i pokojnika i hrvatske države.
 

Kako je poznato, paroh je izazvao incident jer nije htio dopustiti da se pokojni Vojo Beader pokopa uz vojne počasti, kao hrvatski branitelj. Zasmetala mu je hrvatska zastava i plotun koji je treba biti ispaljen. Odbio je služiti misu za njega no unatoč tomu obitelj nije željela odustati od toga da mu se oda počast i kao hrvatskom branitelju. Paroh je u znak prosvjeda napustio groblje, a nije dopustio ni da se ispali plotun već je to napravljeno iz obližnje ulice .
 

„Prije svega želimo istaknuti kako je takav odnos prema pokojniku nedopustivi predstavlja grubo negiranje pokojnikove posljednje želje i želje njegove obitelji. Osim toga radi se i o činu negiranja zakonske odredbe o pravu hrvatskih branitelja da ih se pokopa uz vojne počasti, izravan je ministar Matić.

U svom odgovoru napominje kako je je i ranije bilo povremeno takvih slučajeva i nemilih događaja , ali da se se nakon njegovog razgovora s pokojnim mitropolitom zagrebačko – ljubljanskim ti ekscesi prestali događati.

„Metropolit Porfirije zasigurno ne zna za takve ispade lokalnog svećenstva pa ću u njega upoznati s tim problemom i zamoliti ga za pomoć kako bi se ubuduće izbjeglo ponavljanje tih incidenata koji narušavaju dostojanstvo pokopa hrvatskog branitelja, stoji u ministrovom priopćenju.koji narušavaju dostojanstvo pokopa hrvatskog branitelja“, stoji u priopćenju iz kabineta ministra Matića.

 

 

Iz kategorije: Vijesti