Datum objave: 25. Kolovoz 2014

Počinje uređenje zgrade Muzeja betinske brodogradnje - otvorenje za godinu dana

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovor za rekonstrukciju i dogradnju građevine u Betine, stare oko 500 godina, u kojoj će biti smješten Muzej betinske brodogradnje potpisali su dana su Betini Ivan Klarin, načelnik općine Tisno i Hrvoje Spodenjak direktor tvrtke „Fidal“ d.o.o. iz Rijeke, a tim povodom je održana i konferencija za novinare. Riječ je o tvrtki, kako je kazao je Spodenjak, koja ima niz referenci za radove na nizu kulturnih objekata u Hrvatskoj poput Kneževog dvora na Pagu, Arheološkog parka u Rijeci, amfiteatra Burnum, mlinica na Krki. Radovi će početi za petnaestak dana pod nadzorom konzervatora, a bit će završeni za pola godina. Muzej betinske brodogradnje treba bi biti otvoren za godinu dana.


Općina Tisno kupila je tu zgradu upravo od jednog betinskog kalafata, a budući Muzej imat će dva odjela – brodograditeljski i etnološki. Funkcionirat će i kao  muzej na otvorenom. Do njega će od betinske lučice voditi staza na kojoj će biti ugravirana imena svih betinskih kalafata. „ Muzej ne otvaramo kako bismo konzervirali drvenu brodogradnju i ostavili je samo kao povijesnu činjenicu nego da potaknemo mlade ljude da nastave taj vrijedni zanat. Svi sadržaji u Muzeju bit će prezentirani na suvremeni , multimedijalni način, a postojat će posebni programi pomoću kojih će posjetitelji moći izraditi virtualno stare betinske brodice, isprintati ih i ponijeti kao suvenir. Muzej će tako imati i edukativnu komponentu pa će svi koji to budu željeli moći i naučiti kako s gradi betinska gajeta, leut ili braceru“, objasnio je Ivan Klarin.


Đenko Šandrić, predsjednik Udruge betinska gajeta na današnjoj konferenciji za novinare izrazio je zadovoljstvo što se konačno ostvaruje projekt osnivanja muzeja koji je star više od 20 godina. „ Naša je udruga osnovana upravo zbog toga da sačuvamo tradiciju betinske brodogradnje.Taj je projekt star 20 godina, u početku je njegov pokrovitelj bila Akademija tehničkih znanosti. Zbog toga smo bili presretni kada je sadašnja općinska vlast kupila zgradu za muzej i krenula u provedbu tog projekta. Uz brojne predmete vezane za gradnju drvenih brodova bit će izloženo i 5 maketa betinskih brodica u omjeru 1 : 10, a posjetitelji će, što nam je posebno važno moći i učiti kako se ti brodovi grade. U Betini ima još 16 aktivnih i još toliko umirovljenih kalafata, a najstariji ima 92 godine“, izjavio je.

Po riječima Kate Šikić Čubrić. Privremene voditeljice Muzeja u proteklih pola godine intenzivno su se prikupljali predmeti vezani za drvenu brodogradnju i stalno s kontaktira s kalafatima koji su, kazala je, iznimno kooperativni i susretljivi. Prikupljeno je 264 eksponata i u toku je njihova registracija. Svi neće moći stati u muzej pa će neki predmeti biti samo prezentirani pomoću moderne tehnologije, kazala je. No neke  alate vezane za brodograditelsjki zanat nisu uspjeli pronaći pa će ih morati rekonstruirati.

Uređenje Muzeja betinske brodogradnje stajat će oko 3 milijuna kuna, a 80 posto tog novca osigurali su ministarstvo turizma i ministarstvo kulture, a ostaka Općina Tisno. „Drago mi je što je ministarstvo turizma prepoznalo značaj og projekta. Očito je da turiste koji dolaze više ne zadovoljavaju samo more, sunce i restorani i da je upravo ovo način da se obogati turistička ponuda i sačuva vrijedna tradicija“, smatra Klarin.

 

 

Iz kategorije: Vijesti