Datum objave: 25. Srpanj 2014

iNavis: Šibenik kao industrijski lider u sektoru inovativne aluminijske proizvodnje

Nina Medić
Nina Medić

Pozicioniranje Šibensko-kninske županije kao regionalnog  industrijskog lidera u području inovacija u sektoru lakih metala, s posebnim naglaskom na aluminiji te inovacija u pomorskim djelatnostima cilj je projekta Razvojno-inovacijskog centra iNavis sufinanciranog iz EU fondova ukupne vrijednosti 1,27 milijuna eura koji bi se trebao realizirati u sljedećih 18 mjeseci. Početna konferencija na temu „Uređenje i opremanje Razvojno-inovacijskog centra iNAvis u Šibeniku“ održana je danas u šibenskoj Gradskoj vijećnici.

Projektom je predviđeno uređenje i opremanje 800 metara kvadratnih prostora u istočnom dijelu iNavis centra u Mandalini. Od toga 132 metra kvadratna otpada na labaratorij za ispitivanje aluminijskih proizvoda, a tu će se nalaziti još i prototipna radionica, konstrukcijski biro, izložbeni prostor, edukacijska dvorana, uredski prostori, sanitarni prostori s kuhinjom te prostorije za spremišta.

„S obzirom da je aluminij najvrednije ono što u industrijskom smislu imamo u županiji upravo u tom smjeru ide ovaj projekt. Uključit će se nova saznanja i nove tehnologije kako proizvoditi, razvijati i štititi aluminij i kako ga primijeniti u ovom slučaju u brodogradnji. S ovim projektom postignuto je puno više od običnog projekta. To je ispunjavanje naše županijske razvojne strategije i to je na jedan način put ka pametnoj specijalizaciji, pojam koji se u posljednje vrijeme sve češće javlja, a čija je ideja da svaki kraj, svaka regija, svako područje iskristalizira nešto što je njegova prednost u odnosu na ostale“, kazao je Goran Pauk, Šibensko-kninski župan.

„Razvojno inovacijski centar iNavis zamišljen je kao mjesto koje će osigurati sve potrebne uvjete za suradnju između regionalne i državne uprave, akademske zajednice i gospodarstva, mjesto koje će prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima nuditi sadržaje potrebne za razvoj novih proizvoda te transfer novih tehnologija.

Projekt je već započeo s provedbom i vjerujem da ćemo stići na vrijeme. Ono što bi posebno istaknuo je da u prostoru centra koji nam je ustupio Grad Šibenik imamo na raspolaganju 800 kvadrata koje trebamo urediti. Tamo će biti smješteni prostori za djelatnike razvojne agencije za laboratorij za ispitivanja aluminija, za zaštitu aluminija, a ne smijemo zaboraviti i naše inovatore po kojima je Šibenik poznat pa će i Društvo inovatora Faust Vrančić konačno dobiti svoj prostor“, kazao je Drago Matić, ravnatelj Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije prijavila je projekt na natječaj IPA IIIc skupa s partnerima: Gradom Šibenikom, Sveučilištem u Splitu- Uredom za transfer tehnologije te suradnicima: CroNoMar i Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Šibenik. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije odobrila je financiranje projekta te je u skladu s time potpisala ugovor s Šibensko-kninskom županijom. Iznos bespovratnih sredstava dobivenih od EU je 1 milijun eura, a ostatak će financirati Županija i njeni partneri na projektu.

Iz kategorije: Vijesti