Datum objave: 19. Srpanj 2014

Ministarstvo kulture izdalo suglasnost za osnivanje Muzeja betinske brodogradnje

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo kulture RH dalo je suglasnost za osnivanje Muzeja betinske brodogradnje. Uvidom u dokumentaciju priloženu uz zahtjev za ocjenu sukladnosti sa zakonom Odluke o osnivanju javne ustanove u kulturi Muzej betinske brodogradnje Ministarstvo je utvrdilo da osnivački akt sadrži sve potrebne odredbe prema Zakonu o ustanovama, da su ispunjeni svi zakonski uvjeti te da je Odluka o osnivanju posve sukladna zakonskim odredbama, objavljeno je na službenoj stranici Općine Tisno. Tako su stvoreni svi formalno - pravni uvjeti za osnivanje te institucije pa bi všestoljetna tradicija betinske brodogradnje trebala uskoro u velikom stilu zaživjeti u Muzeju betinske brodogradnje. Otvorenje je predviđeno za početak 2015.godine u Betini. Najpoznatiji i najrašireniji tip betinske gajete biti će središnji eksponat muzeja, a poseban naglasak bit će stavljen na multimediju pomoću koje će se pričati priče o toj bogatoj betinskoj tradiciji.

Tradicija betinske brodogradnje počela je 1740. godine u obitelji Filipi na Korčuli te se od tamo preselila u Betinu. Brend Betinske brodogradnje je Betinska gajeta koja se koristiti već tri stoljeća na svim dijelovima Jadrana, a danas je kao brend prepoznata u cijeloj Hrvatskoj.

Kroz povijest Betina je imala jako puno kalafata koji su svoj zanat prenosili s koljena na koljeno te tako i danas postoje kalafati koji Betinsku gajetu izrađuju na tradicionalan način. Iz toga se izgradila i tvrtka, današnje 'Betinsko brodogradilište' koja danas funkcionira u modernim uvjetima. Imajući na umu jednu takvu tradicionalnu i bogatu baštinu Općina Tisno na čelu s načelnikom Ivanom Klarinom odlučila je u suradnji s Ministarstvom turizma i Ministarstvom kulture otvoriti muzej Betinske brodogradnje gdje će se prikazati cjelokupna povijest te značenje Betinske gajete za kulturnu baštinu Betine ali i cijelog Jadrana. Za tu namjenu dobili su od oba ministarstva 3,5 milijuna kuna, a Općina je kupila zgradu.
Muzej će biti smješten u staroj kamenoj kući u samom centru Betine koja ima oko 200 kvadrata, a prostor će se, prema viziji šibenskog arhitekta Tomislava Krajine koji radi na projektu muzeja, osuvremeniti i podijeliti na tri etaže.

Nositelj prikupljanja eksponata je Muzej Grada Šibenika, a prostor će definirati arhitektonska ekipa, Đenko Šandrić, predsjednik udruge 'Betinska gajeta 1740.' i Vlatko Jadrešić koji su istaknuti kao najstručnije osobe po pitanju Betinske brodogradnje.

„Cjelokupna priča o betinskoj brodogradnje vrlo je vrijedna i zato je bitno da se ona prikaže javnosti. Izrada idejnog projekta je gotova i sada smo u fazi projektiranja i ishodovanja lokacijske dozvole nakon čega moramo riješiti kompletnu dokumentaciju kako bi mogli početi s radovima na objektu“, kaže koji je napravio arhitektonski projekt tog Muzeja.
Kuća u kojoj će biti smještan muzej stara je više stoljeća. U središnjem prostoru u Muzeju biti će izložena gajeta kao glavni izložbeni eksponat muzeja. Na gajeti će raditi betinsko brodogradilište koji će napraviti model stare Betinske gajete. Na projektu su angažirane i tvrtke koje se bave multimedijom jer će to biti značajan segment muzeja. Na multimedijalnim ekranima prikazivat će se kalafatske priče i sam način izrade gajete, a bit će prikazana i upotreba gajete koja je u to vrijeme imala veliku utjecaj na svakodnevni život Betinjana. Biti će tu još i slika, tiskanih materijala, alata, artefakata…

Iz kategorije: Vijesti