Datum objave: 15. Srpanj 2014

Župan prozvao ministre, ali i saborske zastupnike zbog Trgovačkog suda i ceste Šibenik - Drniš - Knin

Diana Ferić
Diana Ferić

Zvuči nevjerojatno, ali je istinito - ministarstvo prometa nije u prijedlog Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske  nije uvrstilo  brzu cestu Šibenik - Drniš - Knin jednu, od glavnih prometnica za razvoj Šibensko - kninske županije, a apsurd je još veći  jer su isto to ministarstvo i Hrvatske ceste izdvojile novac za pripremu dokumentacije za izgradnju te prometnice. Na to je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio šibensko - kninski župan Goran Pauk. " Mi sve vrijeme  za izradu  te strategije  i mjera koje ona sadrži upućujemo dokumentaciju  o našim prioritetima , a onda  ustvrdite da vas nigdje nema. Na to moramo reagirati. Mogu prihvatiti obrazloženje da Strategija neće sadržavati sve ceste, ali ova prometnica ima posebnu važnost i kao takvu ju se treba tretirati. Na ovaj način oduzima nam se i mogućnost da se za izgradnju te ceste natječemo za novac iz europskih fondova", objasnio je župan.

Hrvatske ceste su u ovoj godini osigurale 2 milijuna kuna za natječaj za izradu idejne dokumentacije za dionicu Pakovo  Selo - Knin jug.

Župan je prozvao i sve saborske zastupnike upitavši ih što oni rade. Na novinarsko pitanje kazao je kako pri tome misli i i na   zastupnike vladajuće koalicije i na  HDZ - ove zastupnike, ali da vladajući ipak imaju veći  utjecaj.

Slično  ignoriranje  razvojnih potreba Šibensko - kninske županije  prisute je i kod pitanja sudbine stalne službe Trgovačkog suda u Šibeniku. Župan još nije uspio doći do ministra pravosuđa Orsana Miljanića, ali je na svoje prosvjedno pismo dobio odgovor njegove pomoćnice  Gordane Klarić koje mu je, kako je kazao nerazumljiv i iz njega e može izvući jasan zaključak o tomu što se može očekivati.

Naime nakon što su ga zaposlenici te službe obavijestili da se priprema njezino ukidanje i preseljenje svih funkcija u Zadar župan je zatražio susret s ministrom, a kada do njega nije mogao doći poslao mu je prosvjedno pismo. U odgovoru koji je nedavno dobio stoji kako je  prema Pravilniku predviđeno da se stalna služna koja je ostala u Šibeniku do 31. prosinca stopi s Trgovačkim sudom u Zadru, ali i da je prijedlogom  novog zakona o sudovima predviđeno da se stalna služba u Šibeniku zadrži što je bilo uključeno i kod prvog čitanja tog prijedloga zakona. Na kraju  navodi da će se u drugom čitanju razmotriti ta mogućnost. "Ne znam što se iz ovoga može zaključiti. Ja sam potpuno zbunjen. Otkad to Pravilnik može staviti izvan snage nešto što se predviđa  zakonom", upito se Župan. Podsjetio je na argumente po kojima bi Šibenik trebao zadržati stalnu službu Trgovačkog suda - suci su preopterećeni  i do 140 posto prebacuju normu; riješili su izvan parničkog postupka 4 7 93 predmeta; u Županija ima 3000 trgovačkih društava i  neprimjereno je tražiti da se za svaki i najmanji dokument ili potvrdu odlazi u Zadar i tako redom. " Kao opravdanje, pa i od nekih naših saborskih zastupnika čujem da je to u skladu s regionalizacijom, ali ništa se u vezi s regionalizacijom ne događa. Koliko znam i dalje  postoje županije kao regionalne jedinice. Znam i da je u vrijeme HDZ - ove vlasti bilo ukidanje institucija u Šibeniku, ali sada nam oduzimaju one temeljne institucije bez kojih gospodarstvo ne može  normalno funkcionirati", istaknuo je župan Pauk.

Na konferenciji je bilo riječi i o izradi konzervatorskih smjernica za  zaštitu i valorizaciju tvrđave svetog Nikole o čemu je govorila i Anita Babačić - Ajduk, ravnateljica Javne ustanove  za brigu o zaštićenim dijelovima Županije. 

Iz kategorije: Vijesti