Datum objave: 17. Svibanj 2014

Dodijeljene nagrade 'Dijana Klarić', putnicom godine proglašena Ana Bakran

Nina Medić
Nina Medić

Nagrada 'Dijana Klarić', pokrenuta u znak sjećanja na mladu, prerano preminulu šibensku putnicu i fotografkinju od strane Hrvatskog kluba putnika, dodijeljena je večeras po prvi puta u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik. Nagrada je dodijeljena u pet kategorija: najbolja fotografija, najbolji putopis, najbolji putnički film, najbolji putnički projekt i putnik godine.

„Lijepo je vidjeti da je nagrada 'Dijana Klarić' uspjela već prve godine pa je na naš natječaj pristiglo 150 odličnih radova tako da žiri nije imao lak zadatak“, rekao je na početku svečane dodijele Nikola Baraka, predsjednik Hrvatskog kluba putnika.

Okupljenim putnicima i ljubiteljima putovanja kratko se obratila i sestra prerano preminule Dijane Klarić, Maja Klarić koja je zahvalila klubu putnika što su pokrenuli nagradu. „Ispunjava nas veseljem vidjeti da ono čemu je Dijana posvetila život živi i dalje. Svaki pristigli rad odgovarao je cilju koji smo htjeli postići ovom nagradom, a to je prikazati strast i ljubav prema putovanjima“, kazala je Maja i na kraju pročitala rečenice koje je Dijana ispisala tijekom svog zadnjeg putovanja u Australiju.  „Sve što sebično želim u neograničenim količinama je putovati“, riječi  su Dijane Klarić.

Putnicom godine proglašena je Ana Bakran iz Zagreba koja je godinu dana krenula autostopom iz Zagreba do otoka Bora Bora u Tihom oceanu slijedeći samo jedno pravilo – ne smije platiti nijednu vožnju do Bora Bore. Ana je trenutno na Tajlandu pa je nagradu u njeno ima preuzela sestra koja je pročitala Anino pismo. „Nadam se da će to što san dobila ovu nagradu nadahnuti druge žene da se odvaže putovati bez čekanja da ih na putovanja povede princ na bijelom konju ili da dobiju na lotu“, stajalo je između ostalog u Aninom pismu.

Najboljim projektom proglašen je projekt biciklističkog kluba 'Pedalinac ' -  „Biciklom na Zimske olimpijske igre u Sočiju“.

Najbolji film tijekom svojeg putovanja prema mišljenu stručnog 'putničkog žirija' snimio je Marin Bukljaš, nazvan “Priča o Balkanu”. Marin je u ljeto 2013. godine biciklom prošao nekoliko zemalja bivše Jugoslavije: Hrvatsku, Bosnu, Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Albaniju i Crnu goru te cijeli putopis snimio hd kamerom u trajanju od 60 minuta.

Putopis Ivana Vukovića  „Majka Ayahuasca“ koji opisuje njegov put kroz  Limu, Cuzco, Machu Picchu, jezero Titicaca i još nekoliko svjetski poznatih turističkih destinacija, te odlazak u srce peruanske Amazonije, gdje je proveo 11 dana u netaknutoj prašumi s amazonskim mestizo šamanima ispijajući 'čarobni napitak' ayahuascu, proglašen je najboljim putopisom.

Boris Vargović iz Koprivnice nagrađen je za naj fotografiju nazvanu  „Putovanje na kraju svijeta“ snimljenu u Australiji u ranim jutarnjim satima tijekom maglovitog zimskog leta balonom iznad područja Hunter Valley, dvjestotinjak kilometara sjeverno od Sydneyja.

Inače, drvena spirala koja je izabrana za statuu nagrade 'Dijana Klarić' simbol je kojeg je Dijana imala istetoviranog na lijevom zapešću, a oduvijek se smatrala pozitivnom simbolom. Izmeđuostalog predstavlja simbol vječnog života, podsjećajući nas na tok i kretanje svemira.

Iz kategorije: Vijesti