Datum objave: 16. Svibanj 2014

Laureati županijskih nagrada apelira za rad za opće dobri i bolju valorizaciju vrijednosti Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečana sjednica Skupštine Šibensko – kninske županije na kojoj su podijeljena priznanja i nagrade ovogodišnjim dobitnicima održana je dana, na Dan Županije, a nazočni su osim vijećnika, predstavnika županijski institucija bili i saborski zastupnici Ante Kulušić, Branka Juričev – Martinčev i Ivan Klarin te Ivana Matetić, zastupnica HDZ –a u Europskom parlamentu, inače Šibenčanka.
U uvodnoj riječi šibensko – kninski župan je podsjetio na sve što je napravljeno u prošloj godini s naglaskom na pripremu i provedbu brojnih projekata za apliciranje na europske fondova, ali je pripomenuo kako do sada Županija kao ni ostale županije u Hrvatskoj od toga nije dobila niti centa jer državna vlast nije još potpisala partnerstvo s EU i stvorila okvir za povlačenje novca. Župan je istaknuo i da je puno uloženo u uređenje pomorskog dobra i da se stvaraju pretpostavke za razvoj nautičkog turizma i ribarstva, da se razvijaju otočni proizvodi te da je brzim donošenjem ciljanih izmjena Županijskog prostornog plana pokazano kako s uvažavaju potrebe poduzetnika i ulagača, ali uz uvjet da poštuju okoliš i baštinu. „ Bog nam je dao iznimno,no lijepu domovinu, a u njoj je naša županija sigurno najljepša. Na nama je odgovornost i prema Domovini i prema onima koji su za nju poginuli, ali i prema mladima da to na najbolji način iskoristimo.

Nagradu Šibensko – kninske županije dobili su profesor povijesti Milivoj Blažević za doprinos razvoju i unapređenje arhivske djelatnosti na području Šibensko-kninske županije i stručno-znanstveni rada iz gospodarsko-socijalne, političke i kulturne povijesti te Kulturno umjetničko društvo Miljevci za desetogodišnje očuvanje i promicanje tradicijske kulture sedam miljevačkih sela, sudjelovanja na više od dvjesto javnih nastupa diljem Hrvatske.
 

Grb Šibensko kninske županije dobili su: Muški pjevački zbor Sveti Mihovil za četrdesetjednogodišnji predani rad na očuvanju i njegovanju glazbenih i kulturnih tekovina šibenskog kraja, Duško Vuletić za iznimne zasluga u kulturi, sportu kao i u ostalim zbivanjima u Gradu Šibeniku u proteklih 60 godina te Humanitarna udruga 'Daj 5 od srca' za humanitarno djelovanje na području Grada Vodica kroz pružanje raznih oblika pomoći bolesnim i nemoćnim osobama, posebice organiziranje humanitarnih akcija, prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći starim i nemoćnim osobamaDobitnici Plakete su  Društvo Multiple skleroze Šibensko-kninske županije  koje je  prikupilo  sredstava za kupnju aparata za terapije, te raznih rekvizita za vježbanje, pružanje stručne psihološke pomoći, podrške oboljelima; Foto klub Šibenik za uspješno pedesetogodišnje djelovanje i njegovanje amaterske umjetničke fotografije te  Milan Jadrešić, brodograditelj iz Betine  zbog aktivnog sudjelovanja pri osmišljavanju regate tradicionalnih drvenih brodova 'Betinska regata-regata za dušu i tilo'. U obrazloženju je navedeno da je Milan Jadrešić i vrsni brodograditelj desetaka originalnih drvenih brodova, replika ofalkane gajete, replika bracere.

U ime nagrađenih zahvalio je Duško Valentić koji je preporučio svima da ne stanu na toj nagradi nego da i dalje rade za opće dobro. Okupljenima se obratio i Milan Jadrešić podsjetivši da je njegov aktivizam počeo još 1957. godine, kada je imao samo sedam godina,  u Vaterpolskom klubu Betina koji, zahvaljujući entuzijazmu mnogih ljudi još opstaje te je apelirao da se takva atmosfera u društvo njeguje.

Milivoj Blažević je pak apelirao da se bolje tretira Šibeniks a svojim bogatom poviješću i značajem.  Kazao kako je cijeli svoj životni vijek u šibenskog arhivu posvetio da se povijest interpretira u punoj istini, ali je dodao kako mu je žao kako s unatrag 150 godina neke činjenice iz šibenske povijesti iskrivljuju pa i nedovoljno izučavaju. „ Dubrovnik je lijep, ali monoton grad. Šibenik ima tri puta veću jezgru koja je po svojim vizuri šarolika i to treba promovirati. Osim toga treba radit na tome da se šira javnost upoznao s činjenicama da je Šibenik bio u mnogočemu prvi. Tako smo imali prvi hotel u Dalmaciji i na Jadranu koji je bio na gorici. Šibenik s ne spominje prvi put 1066 godine nego 998. Godine u jednom mletačkom dokumentu, a u grčkim spisima se još spominje kao Sebenec, grad pokraj Bilica. U ovoj dvorani prvi put se na ovim prostorima igrao biljar, a u Šibeniku se prvi put i veslalo još davne 1818. Godine“, podsjetio je Blažević dodajući kako seu važnost Šibenika uvjerio 1995. Godine kada je za posjeta Vatikanu i Italiji čuo s kakvim oduševljenjem mladi Talijani govore o Šibeniku.

Svečanost u uveličali i polaznici šibenske glazbene škole Ivana Lukačića te Gimnazije Antuna Vrančića.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti