Datum objave: 13. Svibanj 2014

Predstavljene utvrde na rijeci Krki po kojima je osobita u Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Srednjovjekovne utvrde na rijekama Krki i Čikoli u svjetlu arheoloških istraživanja prvi put su šibenskoj javnosti predstavljene večeras u organizaciji Društva zaštitu šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ i Gradskog muzeja Drniš pa ne čudi da je dvorana Gradske knjižnice u Šibeniku bila dupkom puna. O toj temi govorili su Nataša Zaninović, rukovoditeljica Odsjeka za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu Javne ustanove „Nacionalni park Krka” i Joško Zaninović, stručni voditelj arheoloških istraživanja na utvrdama Nečven i Ključica i ravnatelj Gradskog muzeja Drniš.

Nataša Zaninović je istaknula kako na rijeci Krki postoji 70 lokaliteta s povijesnom i kulturnom baštinom na kojima se može pratiti razvoj od prapovijesti do danas, ali i spomenici industrijske arhitekture i za sve njih postoji plan upravljanja i sustavne mjere zaštite unutar Javne ustanove NP Krka. Niti jedna rijeka u Dalmaciji nema toliko srednjovjekovnih utvrda kao Krka. To su Kamičak, Bogočin, Ključica Nečven, Trošenj, Gradina Građene su na pomno izabranim mjestima, ali su uglavnom nestale zajedno s braniteljima kojima su služile osim drniške Gradine, kako je istaknuo Joško Zaninović. Sve one nalaze se na državnom zemljištu, ali im se može pristupiti samo preko privatnih parcela što otežava njihovu turističku valorizaciju.

Joško Zaninović istražuje utvrdu Nečven koja je od 1920. do sedamdesetih godina 20. stoljeća bila stalno devastirana i s nje je odnošeno kamenje pa je peterokatna kula srušena. Na tom lokalitetu pronađeni su crkvica i mala džamija te niz predmeta koji se restauriraju. Ta će utvrda biti i konzervirana. „Nema smisla bilo koju od tih utvrda restaurirati, ako ih se istodobno ne zaštiti jer će nestati“, kazao je Zaninović. Utvrde na Krki istražuju se u suradnji sa Sveučilištem u Bolonji.

Iz kategorije: Vijesti