Datum objave: 11. Svibanj 2014

HNS pomaže žiteljima Šibensko - kninske županije da iskoriste potencijale zagore

Diana Ferić
Diana Ferić

Svoj program „DALMATINSKA ZAGORA – JADRANSKA PROVANSA“ predstavili su danas čelni ljudi HNS–a svojim članovima i zainteresiranima za razvoj dalmatinske zagore u seoskom domaćinstvu Kalpić u Radoniću, kao primjeru kako se s dobrim projektom u zagori mogli osmisliti atraktivne sadržaji na zasadima autohtone arhitekture i tradicije. „ Dalmatinsku zagoru nazvali smo jadranskom Provansom ne zato što smo umišljeni nego kako bismo Europljanima približili vrijednost i potencijale tog prostora“, kazala je Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i europske integracijeRH i predsjednica stranke. Navela je i primjer Francuske u kojoj je nekada Azurna obala uz Pariz bila glavna turistička destinacija, a danas Provansa ne zaostaje za njima. Njezin pomoćnik Hrvoje Marušić pola u šali pola u zbilji kazao je kako je cilj da Francuzi dođu kod nas i na našem primjeru požele neko svoju područje nazvati francuskom Zagorom. Na tribini su govorili i Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru i HNS-ov kandidat za Europski parlament i Petar Baranović, saborski zastupnik HNS-a i predsjednik ŽO HNS-a Šibensko-kninske županije.

 

Cilj HNS –a je stvoriti u Dalmatinskoj zagori takve uvjete da ona postane investitorima privlačna i da u ulaganjima na to područje vide mogućnost razvoja i i zarade, a to je i model kako ostvariti ono za što se HNS, kako je kazao Jozo Radoš, zalaže od početka, a to je ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, a ne da, kao što je sada slučaj, jedni imaju i do 11 puta viši BDP od drugih.
Dalmatinska zagora i njezini potencijali su, kakio je istaknula Vesna Pusić, još uvijek i u Hrvatskoj, a kamo li u Europi nevidljivi i neprepoznatljivi i to je jedna od teškoća. Međutim, treba iskoristi potencijal obalnog turizma i turiste barem na jedna dan dovodio u zagoru i prezentirati im sve što ona pruža, koristeći činjenicu da danas što više turista želi iskusili nešto što nigdje drugdje ne može, a zagora je od svoje arhitekture, tradicije , hrane i povijesnog nasljeđa koje se prati u kontinuitetu od prapovijesti do danas za to Bogom dana. Ona, kako je istaknula Vesna Pusić, jedna o najbolje čuvanih tajna Europe što je dobar temelj za privlačenje turista.

 

HNS – ovci su danas bili vrlo praktični i predstavili su mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava iz različitih EU fondova i kohezijskih fondova za projekte revitalizacije zagore s posebnim naglaskom na međugraničnu suradnju s lokalnim zajednicama iz susjedne Bosne i Hercegovine koja otvara dodatne mogućnosti financiranja i jača suradnju između dviju države. Za to je, kazala je Vesna Pusić, nužna sinergija između države, lokalne samouprave i poduzetnika . „Najbolje je da država bude „kišobran“ za neke infrastrukturne i slične projekte jer je u tom slučaju najmanje učešće s naše strane“, kazala je. Navela je podatak da su u četiri dalmatinske županije trenutno za sredstva EU kandidirana 122 projekta vezana za dalmatinsku zagoru, ali da je u njima puno zajedničkih i sličnih stvari te da bi ih se trebalo grupirati i desetak tipskih projekata kako bi se smanjili troškovi pripreme dokumentacije.

 

Na današnjoj javnoj tribini sudionici su mogli čuti i konkretne prijedloge i savjete kako na najlakši način doći do bespovratnih sredstava za sadržaje u dalmatinskoj zagori  atmosferom je mogla nadahnuti sve koji na bilo koji način razmišljaju o pokretanju poduzetničkog projekta u zagori.

 

Iz kategorije: Vijesti